Sandra Eriksson står sannolikt över inomhussäsongen

Sandra Eriksson siktar på EM 2018. Bild: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Hälproblemen som spolierade hinderlöparen Sandra Erikssons höst ser ut att sätta stopp på inomhussäsongen innan den på allvar börjat. Nu ställer hon siktet på EM i Berlin.

Sandra Erikssons häl opererades i september i fjol och det blev en lång rehabiliteringsperiod för IK Falken-löparen. Den gångna tävlingssäsongen gick åt stöpet och nu har fortsatta skadeproblem påverkat hennes träning till den grad att hon sannolikt inte tävlar i vinter. I stället fokuserar hon på att träna och komma i form inför EM-sommaren.

– Viktigast just nu är att få baskonditionen i skick eftersom jag haft så många problem de senaste åren, säger Eriksson i ett pressmeddelande från friidrottsförbundet.

I höst blev det guld i stafett-FM och Eriksson deltog också på 10 000 meter i Sverigekampen men någon hel tävlingssäsong blev det inte.

– Jag var redan i bra form i oktober men sedan sprang jag ett 10-kilometerslopp på dåligt underlag. Det ledde till en överbelastningsskada i ena foten. Det dröjde beklagligt länge innan foten blev frisk igen.

Först nyligen har hon kunnat börja träna ordentligare.

– Jag har kunnat springa backträningar och lite på kort bana inomhus, vilket jag inte kunnat göra på nästan två år, säger Eriksson.

Men hon tror inte att hon tävlar i vinter.

– Jag tror inte att jag tävlar. Kurvorna på de korta hallbanorna är en för stor risk för benen, men vi får se hur det blir. Jag vill inte planera för noga ännu.

Stockholmbon Eriksson, 28, tränar med svenska tränarna Oscar och Martin Gidewall. Hon tränar närmast i Sverige under vintersäsongen.

– Det blir troligtvis inte något längre läger på våren men i januari är jag en vecka på Teneriffa med Oscars träningsgrupp. Jag skulle ha velat gå på ett höghöjdsläger i Schweiz i St. Moritz men jag gör det säkert först 2019, berättar Eriksson.

Siktar på Berlin-EM

Huvudmålet för säsongen 2018 är hinderloppet i EM i Berlin i augusti. Under sommaren blir det sannolikt många tävlingar på korta sträckor.

– Efter två problematiska år tror jag att en uthållighetsperiod på ett halvår inte räcker för att löpa 5 000 och 10 000 meter och det kan hända att det inte blir så många hinderlopp heller. Därför tror jag att 800 och 1 500 meter är sträckorna som jag tävlar mer på under sommaren.

– Men i EM vill jag löpa hinderloppet. Där har jag stora chanser att ta en bra placering, säger Eriksson.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning