"Sanders den presidentkandidat som vill landet minst illa"

Tisdagens primärval i New York blir det första val som 25-åriga Johanna Rogiers kommer att delta i. Bild: Linda Haglund

I dag går New York till primärval för att rösta om vilka delstaten vill se som Republikanernas och Demokraternas kandidater i presidentvalet i höst. Av de New York-bor som HBL har talat med står valet mellan de demokratiska kandidaterna Hillary Clinton och Bernie Sanders. Men flera avstår från att rösta.

Primärvalen i USA har som syfte att utse de slutliga presidentkandidaterna för de två ledande partierna, Demokraterna och Republikanerna. Av de tjugotre kandidater som ställde upp i årets presidentval återstår nu fem kandidater.

Bernie Sanders, 74, som har vuxit upp i Brooklyn i New York, är populär i den traditionellt demokratiska delstaten.

– Det här är första gången som jag röstar i ett val och jag kommer att lägga min röst på Sanders, berättar 27 åriga Johanna Rogiers som arbetar på ett kafé på Manhattan, New York.

– Det känns inte som om min röst är viktig, säger 30-åriga Ashley Helmuth då vi träffar henne i Bryant Park, New York och ställer frågor om tisdagens primärval. Bild: Linda Haglund

– Det känns som om Sanders är den presidentkandidat som vill det här landet minst illa, tillägger Rogiers och efterlyser mer kontinuitet i politiken.

– Jag önskar att vi kunde arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål. Jag vet att vi måste ta små steg när det kommer till förändringar, och det kommer att ta tid att förbättra till exempel vår sjukvård. Men Sanders är på rätt väg!

Rogiers berättar att hon känner sig osäker på hur presidentvalet kommer att se ut i november och uttrycker oro över Donald Trumps framgångar inom det republikanska partiet.

– Jag har ingen aning om hur det kommer att sluta. Men jag måste säga att jag är lite rädd.

Inget självklart val

– Jag kommer inte att delta i primärvalet på tisdag, säger gymtränaren Nick Walters och hänvisar till både tidsbrist och osäkerhet. Bild: Linda Haglund

Nick Walters, 37, från Connecticut arbetar som gymtränare i New York och berättar att han inte kommer att delta i primärvalet på tisdag.

– Jag är registrerad demokrat men jag kommer inte att rösta i primärvalet. Jag måste säga att jag inte vet vem jag skulle lägga min röst på just nu och det här valet är inget självklart val för mig.

Walters berättar att han hoppas att skatterna kommer att både sänkas och fördelas bättre.

– De stora företagen borde beskattas mycket hårdare i det här landet.

Även om Walter inte kommer att delta i primärvalet är han rätt säker på att Demokraternas Hillary Clinton kommer att klara sig bra i New York.

– Jag tror att Clinton kommer att få flest röster i tisdagens primärval. Sanders kanske får fler röster i delstatens norra delar men det är Clinton som kommer att ta New York.

Svårt att påverka

Tisdagens primärval i New York blir det första val som 25-åriga Johanna Rogiers kommer att delta i. Bild: Linda Haglund

Ashley Helmuth, 30, hör också till de New York-bor som inte kommer att ta sig till en vallokal på tisdag.

– Det känns helt enkelt inte som om min röst är viktig eller som om jag kan påverka i det här valet.

Helmuth berättar att senast hon deltog i ett val var 2008 då hon röstade på Barack Obama i presidentvalet.

– Jag är registrerad demokrat och skulle jag ha valt att rösta i primärvalet så hade det varit på Clinton. Jag tror att hon har den erfarenhet som behövs för att ta sig an Vita huset.

Helmuth tillägger att hon hoppas att utbildning och jämställdhet blir viktiga frågor under valåret.

– Vi behöver rättvisare löner och vi måste se över hur vi använder vår statsbudget. Det fungerar inte som det ser ut just nu, säger Helmuth.

"Vårda USA:s rykte"

– För mig är det viktigt att vårda USA:s rykte internationellt, säger arkitekten Lance Amato och tillägger att han är osäker på om han kommer att delta i tisdagens primärval. Bild: Linda Haglund

Arkitekten Lance Amato, 35, är bosatt i New York och berättar att han är osäker på om han kommer att ta sig till en vallokal på tisdag.

– Jag är registrerad för att rösta men har ännu inte bestämt mig för om jag kommer att delta i valet över huvud taget. Jag är helt enkelt osäker på hur jag skulle lägga min röst.

Amato berättar att han arbetar för en internationell arkitektbyrå i New York och att hans utländska kontakter har fått honom att inse att USA måste se över sin krigföring.

– För mig är det viktigt att vårda USA:s rykte internationellt. Vi är inblandade i krig som många amerikaner inte ens har någon aning om. Det är fel. Jag kanske inte vet vem jag vill rösta på, men jag kan berätta för dig att det definitivt inte blir Donald Trump.

• Av de 23 kandidater som ställde upp i presidentvalet återstår nu två demokratiska kandidater (Hillary Clinton och Bernie Sanders) och tre republikanska kandidater (Donald Trump, Ted Cruz och John Kasich).

• Primärvalen i delstaterna går ut på att utse de slutliga presidentkandidaterna för de två ledande partierna, Demokraterna och Republikanerna.

• Presidentvalet avgörs den 8 november 2016.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning