Sandblom tog FM-guld med rekordhopp – tre nya EM-gränser avklarades

Linda Sanblom gjorde nationsrekord. Bild: Martti Kainulainen

Höjdhopparen Linda Sandblom satte ett finskt rekord inomhus under FM i Jyväskylä på söndagen.

Hangö IK-hopparen tog sig först över EM-gränsen 189 och tog genast därefter finska rekordhöjden 191. Marianne Mattas innehade det förra rekordet, som hon gjorde 2002.

Sandblom har nu både utomhusrekordet 193 och inomhusrekordet i sitt namn.

– Man skulle kunna säga att äntligen har jag båda rekorden. Det var en verkligt lång tävling i dag och små höjningar av ribban. Jag var lite tveksam till om jag håller ända till slutet, sade Sandblom.

– Jag minns egentligen ingenting av hoppen. Men det kändes lätt och bra trots allt. Jag flyttade stegmarkeringen lite bakåt efter att jag tog mig över 189.

Tack vare söndagens insats fortsätter Sandbloms inomhussäsong till EM i Belgrad i Serbien i mars.

– Jag tänker ännu försöka höja formen. Jag tror att jag kan förbättra ytterligare några centimeter. Under träningarna har vi fokuserat på att löpningen ska vara avslappnad och det ser ut att fungera, sade Sandblom.

Hangö IK fick ytterligare ett FM-guld när Jonna Berghem sprintade till seger på 200 meter med tiden 24,26.

En till tonåring vann guld

På herrarnas 200 meter vann blott 16-årige Samuel Purola på tiden 21,29.

– Jag trodde inte på en så där hård tid eller på att jag skulle vinna. På sommaren siktar jag på att gå under 21 sekunder, sade gymnasiegrabben Purola.

Dubbelmästare på löpbanan blev IK Falkens Karin Storbacka, som vann 3 000 meter på söndagen och 1 500 dagen innan.

Helsingfors IFK satte nationsrekord, 1.37,53 på damernas 4x200 meter.

Neziri får sällskap av två i EM

I damernas korta häck blev en tredje idrottare klar för EM. Reetta Hurske löpte 60 meter häck på 8,17 i försöken och gör därmed Lotta Harala och Nooralotta Neziri sällskap i EM. I finalen diskades sedan både Harala och Hurske för tjuvstart medan Neziri som väntat löpte till seger på 8,08.

– I EM är nivån verkligen hög. Med den här farten tar jag mig inte riktigt till final. Lite måste jag därför fila på formen. Jag vill naturligtvis löpa i finalen, jag har ju gjort det två gånger tidigare, sade Neziri.

Kulstötaren Arttu Kangas utnyttjade sin sista chans och löste ut EM-biljetten med en stöt på 20,18 meter.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning