Sandblom om senaste veckorna: ”Har varit hemska”

Linda Sandblom brottades med en ihärdig skada i fjol och har sedan dess inte kommit upp till samma nivå som tidigare. Bild: SPT/Sebastian Backman

Hangö IK:s finländska rekordhållare Linda Sandblom har haft en tung säsong. Hon beskriver den senaste tiden som tuff – men ser en ljusning.

Linda Sandbloms höjdkval i Jyväskylä gick helt enligt planerna: noll rivningar och tre lyckade hopp – det högsta på 173.

Regnet stod som spön i backen tidigare på morgonen och Sandblom säger att hon känner sig som en "dränkt katt".

– Jag ville ha många hopp i dag, säger hon.

Det lyckade kvalet var väldigt välkommet. Sandblom har bara klarat 184 inomhus och 180 utomhus i år – långt från personbästat 193 från 2016. Sandblom får tänja sig till sitt yttersta för att försvara guldet från i fjol. I år har stjärnskottet Ella Junnila varit i en helt egen klass.

Det börjar också bli bråttom för Sandblom – som tidigare deltagit i EM, VM och OS – att klara EM-kvalgränsen på 190. Pressen att prestera har tärt på Hangöhopparen.

– Jag har kämpat mycket med mina tankar, säger hon.

– Det har gått från en ytterlighet till en annan och varit riktigt hemskt. Tankarna kommer bara och det gäller att stå ut. Det hör väl till idrottarens vardag och något som alla idrottare går igenom, förtydligar Sandblom.

Åt bättre hållet

Det lyckade kvalet ger ändå en aning andrum. Sandblom säger att det börjar gå mot det bättre hållet. Målet med FM är klart: klara EM-gränsen och försvara mästerskapet.

Är EM-gränsen eller FM-guldet viktigare?

Sandblom tänker efter en lång stund.

– Jag vet inte. FM handlar ju om att strida om medaljer. Jag försöker inte tänka för mycket på resultatet utan bara njuta. Jag hoppas att publiken tänder till.

Höjdfinalen står på programmet klockan 14.15 på söndag.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning