Sandblom kämpade mot tårarna – skadeoro för EM-klara stjärnskottet

Ella Junnila har hoppat 192 i år och kommer att tävla i EM i Berlin – om vristen håller. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Den regerande mästaren Linda Sandblom fick inte till det i FM-finalen i höjd och rev ut sig på 179. Besvikelsen var stor efteråt. EM-klara Ella Junnila hade ont efter finalen.

Linda Sandbloms mål i FM-finalen var att försvara guldet och klara EM-gränsen på 190. Efter en säsong full av besvikelse hade Sandblom en bättre känsla i kroppen än tidigare efter kvalet.

Men det blev ingen förbättring av årsbästat 180. Sandblom tog 179 i det första försöket, men rev sedan ut sig på 182. Det första försöket var det bästa – Sandblom hade klarat höjden om inte foten släpat efter. De två följande rivningarna var klarare.

Sandblom packade snabbt ihop sina saker och gick i väg till intervjuzonen. Besvikelsen var uppenbar.

– Ser man resultatmässigt på säsongen är det inte dåligt med 179. Men livet är orättvist ibland, sade en synbart upprörd Sandblom.

Sandblom hade svårt att sätta fingret på vad som gick på tok i finalen.

– Det kändes bättre än det gjort hela sommaren. Jag har gjort allt så bra jag kan och vet inte vad jag kunde ha gjort bättre. Det är störande.

Nu har Sandblom en knapp vecka på sig att smälta besvikelsen. Hon planerar att delta i GP-tävlingen i Lapinlahti nästa helg, den sista möjligheten att spräcka EM-gränsen. En gräns hon inte tänker på värst mycket för tillfället. Efter deltagande i EM, OS och VM ser Sandblom ut att missa ett internationellt mästerskap, om inte hon får till en fullträff i den elfte timmen.

– Jag ska först ta den här besvikelsen och sedan se fram emot nästa tävling, säger Sandblom med darrande stämma.

Artikeln fortsätter under bilden.

Linda Sandblom har inte nått de höjder hon förväntat sig i år. Bild: SPT/Sebastian Backman

Vristproblem för Junnila

Höjdfinalen blev en högklassig historia. Hela sju idrottare stod för person- eller årsbästa. EM-klara stjärnskottet Ella Junnila gick in till finalen som favorit med ett säsongsbästa på 192, men klarade inte av att prestera på topp. Hon fick nöja sig med silver med resultatet 186.

Efter tävlingen haltade Junnila till intervjuzonen med en kylpåse hårt fasttejpad runt den ena foten.

– Vristen var hårt tejpad under tävlingen, säger hon.

Hittills är 19-åringen Junnila den enda finländaren som klarat EM-gränsen på 190. Hon litar på att vristen är i hundraprocentigt skick i Berlin.

– Jag tror inte att EM är i fara, det är bara lite känningar.

Guldet gick till Eleriin Haas, som numera tävlar för HIFK. Hon var den enda som klarade 188 och tog sitt nya säsongsbästa på andra försöket. Efter att segern säkrats gjorde hon tre misslyckade försök på 190.

Haas har tidigare tagit två guld i FM och också ett silver och två brons på meritlistan.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning