HIFK beviljades licens och kan andas ut och börja bygga

HIFK-fansen får jubla på liganivå också nästa säsong. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Alla tolv fotbollsligaklubbar beviljas licens för säsongen 2021. Också TPS, som åkte ur ligan men finns på reservplats om något oväntat skulle hända under vintern, fick licens.

Det var Bollförbundets licenskommitté som fattade beslutet. Besluten fattades redan i samband med mötet på måndagen 21 december.

HIFK har återfunnits i rubrikerna under hela hösten och för det mesta av andra orsaker än rent sportsliga. Det utdragna bråket med majoritetsägaren i HIFK Fotboll Ab Lucas Jin Chang har skapat debatt men vd Christoffer Perret har hela tiden varit optimistisk då det gäller ligalicensen.

Jin Chang är fortfarande majoritetsägare i HIFK Fotboll Ab men aktiebolagets fullmakt att driva ligaverksamheten tar slut sista veckan i mars. Ligasäsongen beräknas köra i gång i början april.

Med den beviljade licensen kan HIFK och andra ligalag som levt i ovisshet börja bygga laget för kommande säsong. Försäsongen kör i gång i januari.

HIFK har i dagsläget kontrakt med åtta spelare. De mest tongivande spelarna är Sakari Mattila, Mostagh Yaghoubi och Tiquinho. Honka har kontrakt med 19 spelare, mästarna HJK med 23.

Från HIFK:s håll meddelar man att den beviljade licensen innebär att man kan blicka framåt, betala förfallna räkningar och börja värva spelare.

Den kinesiska affärsmannen Lucas Jin Chang blev majoritetsägare i HIFK Fotboll Ab våren 2019.

Jin Chans har gjort sina pengar på spelaraffärer och då coronaviruspandemin slog till i våras meddelade han att han varken har pengar eller intresse av att täcka de förluster pandemin orsakade HIFK.

Jin Chang ville att samarbetet mellan hans andra klubb, danska ligaklubben Vejle och HIFK skulle intensifieras så att HIFK i viss grad skulle ha fungerat som farmklubb för Vejle. Det var Changs krav för att investera mera pengar i HIFK. Något HIFK sade nej till.

Under ledning av vd Christoffer Perret började HIFK sondera terrängen efter nya finansiärer.

Perret lyckades hitta tjugotalet finansiärer som gett löfte om att investera 20 000 euro var. Enligt Perret finns de 400 000 eurona på ett reservkonto.

Lucas Jin Chang och HIFK förhandlade in i det sista men då parterna inte kom överens valde HIFK att flytta över ligaplatsen till HIFK Fotboll rf.

Perret och ligalicenskommittén höll ett möte 7 december.

Bollförbundet meddelade 14 december att Chang inte gjort sig skyldig till kontraktsbrott som skulle motivera att man i förtid flyttar över ligalicensen från HIFK fotboll AB till HIFK Soccer rf.

16 december beskyllde styrelsemedlemmen Andrei Zolotko HIFK för att ha fört ägaren Lucas Jin Chang bakom ljuset i ekonomiska frågor.

17 december avfärdade Perret anklagelserna Zolotko fört fram.

22 december beviljade licenskommittén ligalicens åt samtliga tolv ligaklubbar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning