Samtliga boxningsdomare från OS i Rio portas från Tokyo

IOK försöker säkra trovärdiga och rättvisa resultat i boxning i OS 2020. Efter Rio 2016 stängdes 36 domare av. Arkivbild. Bild: AP Photo/Frank Franklin II

Alla 36 boxningsdomare som stängdes av efter OS i Rio de Janeiro 2016 utesluts från OS i Tokyo nästa år. Detta trots att domarna friades från anklagelserna om felaktiga domslut i sommarspelen för drygt tre år sedan.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har haft en hård och noggrann urvalsprocess av OS-domare till Tokyo. Domarna ska sedan lottas till matcherna under överseende av oberoende kontrollanter. Efter varje rond i OS ska också domarnas resultat visas upp för publiken. Detta gäller även för kvalmatcher till OS.

– De deltagande boxarna i OS har högsta prioritet genom transparens och trovärdiga resultat och fair play, säger Morinari Watanabe, chef för IOK:s arbetsgrupp i boxning.

I somras beslöt IOK att stänga av Internationella boxningsförbundet. I stället bildades arbetsgruppen i boxning som står för arrangemangen av kvalet och OS-turneringen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning