Samtal med vänner listar årets 5 största läsupplevelser

Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson. Bild: Eetu Laine

Litteraturpaddarna Kaneli Johansson och Hanna Ylöstalo ger fem lästips för mellandagarna.

Normal people av Sally Rooney

Till sitt anspråk är Normal people (2018) mer klassisk än föregångaren Conversations with friends (2016) som också gett namnet till vår podcast Samtal med vänner. Överklassflickan Mariannes och arbetarklasspojken Connells struliga on-off-förhållande skildras från gymnasiet upp till universitetet. Trots att tempot är högt behålls känslornas och skeendets komplexitet. Normal people är en njutning att läsa!

Arv och miljö av Vigdis Hjorth

Arv och miljö (2016) har förmodligen inte gått någon förbi. Ett stort psykologiskt familjedrama, där faderns plötsliga bortgång får den skenbart anständiga fasaden familjen krampaktigt upprätthållit att vackla. De två äldsta syskonen har en helt annan uppfattning av sin pappa än de två yngre, så minne läggs mot minne. Romanen är hjärtskärande ärlig och imponerar särskilt genom det psykologiska djupet.

Min katt Jugoslavien av Pajtim Statovci

Vi golvades av Pajtim Statovcis debutroman Kissani Jugoslavia (2014) som vi läste tillsammans inför podcastens januariavsnitt. Romanen är våghalsig, känslig och rolig. Vi ömmar starkt för Bekim som försöker hitta sin plats och identitet som självständig vuxen i Finland, efter att hans familj skingrats som en följd av Jugoslavienkrigen. Jämfört med finlandiavinnaren Bolla (2019) är Min katt Jugoslavien mindre tillrättalagd (på ett bra sätt).

Hjärtat av Malin Kivelä

I Hjärtat (2019) föds ett barn med hjärtfel. Under den krisartade tiden som följer rör sig mamman till barnet runt som isolerad från omvärlden. Hjärtat blir ett dokument över en utsatt tidsperiod och de oväntade och ibland motstridiga reaktioner mamman har. I det återhållsamma och avskalade berättandet finns utrymme för såväl det smutsiga och skoningslösa som det lyriska.

Onnenkissa av Aino Vähäpesola

Den självbiografiska essäsamlingen Onnenkissa (2019) handlar om Edith Södergran, yoga och sex, men kanske allra mest om att vara kvinna, men inte vilja begränsas av det. Vähäpesola läser Södergrans dikter och hittar hos henne en jämlike, trots att de levt ett sekel ifrån varandra. Vi uppskattar särskilt den skarpa och ömma blicken med vilken hon synar sin tillvaro, och den ständiga dialogen med Södergrans poesi.

Kaneli Johansson , Hanna Ylöstalo

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning