Samsyn kring den uppdaterade hybridstrategin – också munskydden ska avskaffas

– Det ser ut som att vi har en relativt bra konsensus kring vilka element som utgör de mest centrala i uppdateringen, säger statsminister Sanna Marin (SDP) på måndagen. Arkivbild. Bild: Sofie Fogde/SPT

Regeringen finslipar den uppdaterade hybridstrategin på måndagen. Statsminister Sanna Marin (SDP) sade i söndags att hon tror att alla restriktioner kan slopas i oktober.

Regeringen sammanträder på måndagseftermiddagen för att diskutera den uppdaterade hybridstrategin.

–  Det ser ut som att vi har en relativt bra konsensus kring vilka element som utgör de mest centrala i uppdateringen, säger statsminister Sanna Marin (SDP) då hon mötte pressen utanför Ständerhuset strax innan sammanträdet började.

Marin säger att målet är att öppna upp samhället med hjälp av vaccinen. I söndags berättade hon att tanken är att offentliggöra strategins innehåll i dag, måndag.

Tanken är att Finland ska kunna slopa coronarestriktionerna då över 80 procent av alla finländare över 12 år har fått två vaccindoser. Det här uppskattar man att ska ske i oktober.

–  Kanske det mest korrekta uttrycket vore minst 80 procent. Det är klart att vi strävar efter en mycket högre vaccinationstäckning än så, säger Marin.

Hybridstrategin

Enligt Marin är tanken att alla restriktioner ska kunna avskaffas samtidigt – också munskydden.

På söndagskvällen överlämnade regeringen sitt lagförslag till riksdagen om att den så kallade tvåmetersregeln ska avskaffas.

I lagförslaget föreslår regeringen att den temporära paragrafen 58 d i lagen om smittsamma sjukdomar ändras. Paragrafen slår fast att man i områden med en coronaincidens på över 25 kan kräva två meters avstånd mellan personer som vistas inomhus i mer än 15 minuter.

Dessutom håller man inom Arbets- och näringsministeriet på att utarbeta ett nationellt coronaintyg. Regeringen har tidigare meddelat att målet är att överlämna lagförslaget till riksdagen i mitten av september. Det innebär att intyget kunde tas i användning i oktober.

Testning och smittspårning

Förra veckan hördes kritik från flertalet kommuner angående covidtestning och smittspårning. De vill slopa de nuvarande principerna för spårningen, eftersom de upplever att den inte fungerar i sin nuvarande form.

Marin säger att frågan är en enskild bilaga till coronastrategins helhet. Bilagan ska uppdateras i ett senare skede efter att coronastrategin har uppdaterats.

Marin är medveten om att till exempel smittspårningen äter en stor del av kommunernas resurser.

–  Vi vill att samhällets resurser används på rätt plats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning