Sampo Terho: Inkomstgränserna för studiestöd kan slopas helt

Minister Sampo Terho är beredd att diskutera ett slopande av inkomstgränserna. Bild: SPT/Sebastian Backman

Enligt en undersökning kan inkomstgränsen för studiestöd höjas från nuvarande 12 000 euro till 18 000 euro.

Löntagarnas forskningsinstitut, som gjort utredningen på beställning av minister Sampo Terho (Blå), kom fram till att inkomstgränserna innebär att studerande går miste om betydande inkomster. För att åtgärda detta borde inkomstgränserna höjas betydligt. En annan möjlighet är att ändra på återkraven av studiestöd.

Ministern kan tänka sig att slopa gränserna

Terho som tog emot underökningen på torsdagen, säger att han är beredd att höja gränsen betydligt, eller till och med slopa den helt.

– För arbete ska man belönas, inte bestraffas, säger Terho i ett pressmeddelande.

En studerande kan ha andra inkomster upp till en viss gräns utan att det inverkar på studiestödet. En nivåhöjning av inkomstgränsen har inte gjorts sedan 2008. Finland har lägre inkomstgränser än de andra nordiska länderna.

Återkraven det största problemet

Bicca Olin, ordförande för Finlands svenska skolungdomsförbund, välkomnar en indexjustering av inkomstgränserna.

– På lång sikt tror jag ändå att vi behöver fundera på hela socialskyddet för studerande. Man avancerar inte längre från grundskola till andra stadiet och vidare till universitet och sedan ut i arbetslivet. Folk hoppar fram och tillbaka och man måste till exempel kunna försörja sin familj samtidigt som man studerar.

Att helt slopa inkomstgränsen är Olin skeptiskt till.

– Då kan någon lyfta höga löner, till exempel från egna företag, och samtidigt få studiestöd medan andra kanske inte får ekonomin att gå runt.

Det största problemet anser hon ändå ligger i återkraven av studiestöd om inkomstgränsen överskrids. Räkningen på återkravet kan komma plötsligt och utan att man ens märkt att gränsen överskridits.

– Räntorna är också så höga att det känns som att fel grupp straffas på fel sätt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning