Sampo och Neste höjer utdelningen – hundratals miljoner till staten

Sampo Groups koncernchef Kari Stadigh.Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Börsbolagen Sampo och Neste som presenterade sina bokslut på onsdagen överraskar med rejält höjda vinstutdelningar till ägarna. Det gynnar bland annat staten som är storägare i båda bolagen.

Finanskoncernen Sampo Group gjorde under fjolårets sista kvartal ett sämre resultat före skatt än under motsvarande period ett år tidigare, 436 miljoner euro jämfört med 528 miljoner. Försämringen var väntad och beror framför allt på Nordeas dåliga resultat under samma period. Sampo är Nordeas största ägare med omkring 21 procent av aktierna.

Däremot förbättrades resultatet för Sampos försäkringsverksamhet, det vill säga skadeförsäkringsbolagen If och Topdanmark samt livförsäkrings- och kapitalförvaltningsbolaget Mandatum Life. Men det räckte inte för att kompensera bortfallet från Nordea-innehavet.

För helåret 2017 förbättrade Sampo sitt resultat före skatt till 2,5 miljarder euro jämfört med 1,9 miljarder euro året innan. I resultatet ingår dock som engångspost en 705 miljoner euros vinst som beror på ändrad bokföringspraxis inom Topdanmark.

Förnybart bränsle växer

Energibolaget Neste, som också presenterade sitt bokslut på onsdagen, förbättrade sin jämförbara vinst för fjolårets sista kvartal till 257 miljoner euro jämfört med 228 miljoner euro året innan. Också för helåret 2017 förbättrades resultatet.

I bokslutskommunikén beskriver vd Matti Lievonen fjolåret som mycket framgångsrikt och väntar sig att också 2018 blir starkt. Det är framför allt affärsområdet Förnybara produkter som växer och som i fjol slog nytt försäljningsrekord. Enligt Lievonen har bolaget lyckats öka andelen avfall och rester i råvarumixen till 76 procent och strävar efter att öka andelen ytterligare.

Hundratals miljoner till staten

Både Sampo och Neste höjer utdelningen av vinsten till aktieägarna. Sampostyrelsen föreslår en vinstutdelning (dividend) på 2,60 euro per aktie jämfört med 2,30 euro i fjol. Sampo har gjort sig känt som en pålitlig vinstutdelare och höjer nu sin utdelning för nionde året i rad.

Om bolagsstämman godkänner styrelsens förslag betalar Sampo totalt ut 1,44 miljarder euro av sin vinst. Via sitt placeringsbolag Solidium äger staten 12 procent av Sampo och får därmed 173 miljoner euro av bolagets fjolårsvinst.

Nestestyrelsen föreslår en vinstutdelning på 1,70 euro per aktie, jämfört med 1,30 euro i fjol. Totalt betalar Neste ut 435 miljoner euro i vinstutdelning. Staten som äger 49,74 procent av aktierna kammar alltså hem över 217 miljoner euro på sitt Neste-innehav.

Sampo och Neste hörde på onsdagen till vinnarna bland storbolagen på Helsingforsbörsen – på eftermiddagen hade bådas aktie stigit cirka 3 procent.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00