Samoa stängt för massvaccinering

Massvaccineringen i önationen Samoa har inletts. Bild: TT-AP-TVNZ

Samoa har inlett en två dagar lång nedstängning av viktiga samhällsfunktioner för att kunna vaccinera landets invånare mot mässlingen. Målet är att få bukt med den förödande epidemin som hittills har krävt 62 liv, de flesta barn.

Alla företag och alla samhällsfunktioner som inte bedöms vara helt nödvändiga hålls stängda under torsdagen och fredagen i Samoa. Invånare har uppmanats att följa ett nattligt utegångsförbud, att hålla sig hemma och att sätta upp en röd flagga om några av de som bor i deras hus inte har vaccinerats än.

Hundratals vaccineringsteam inledde sitt arbete tidigt på morgonen i önationen som har 200 000 invånare. Planen är att de ska ta sig runt i samhällen och städer och ge de obligatoriska vaccinationerna i hem med röda flaggor.

Väldigt tyst

Marknader i huvudstaden Apia, som brukar vara fulla med turister, står tomma och säljarnas stånd står tysta.

– Det är väldigt, väldigt tyst här. Jag kan bara höra några skällande hundar. Gatorna är tomma och det finns inga bilar, säger Sheldon Yett, Unicefs representant för Stillahavsområdet.

– Människor stannar hemma och väntar på vaccinationskampanjen.

Vaccinationsgraden i Samoa hade sjunkit till bara 30 procent före mässlingsutbrottet, enligt Världshälsoorganisationen WHO.

Förra året avled två spädbarn efter att ha fått mässlingsvaccin och vaccinationsprogrammet stängdes tillfälligt. Det ledde till att många föräldrar tappade tilliten till vaccinet, men det har senare visat sig att dödsfallen orsakats av andra mediciner som inte getts på rätt sätt.

De senaste två veckorna har vaccinationsgraden stigit till 55 procent, och efter denna vecka hoppas Unicef att den ska nå över 90 procent.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning