Sammelvuo: Estland är som Finland i volley-EM 2007

Estland tränas av Gheorghe Cretu medan Tuomas Sammelvuo lotsar Finland. Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Finland möter Estland i sin första gruppspelmatch i volleyboll-EM på torsdag. Motståndarna i Gdansk påminner om Finlands lag vid EM i Moskva 2007.

För tio år sedan överraskade Finland de flesta genom att ta sig till EM-semifinal och sluta fyra. Tuomas Sammelvuo var med som spelare då och är numera chefstränare. Han varnar för uppstickaren Estland.

– Estland går att jämföra med oss 2007. De är extremt hungriga och ett väl sammansvetsat lag, säger Sammelvuo.

Finland rankas som tionde bästa lag i EM-slutspelet i Polen. Estland har varit på kraftig uppgång de senaste åren och är nummer 14. Estland spelade på tredjenivån i världsligan, men tog sig där till final och slog Spanien i juni.

Rumänsk tränare

Estland har blivit bättre och bättre sedan rumänen Gheorghe Cretu tog över landslaget 2014.

– Estniska förbundet slog fast att internationella kontakter är viktigast. Tuffa matcher utvecklar. Och många av Estlands landslagsspelare spelar utomlands, säger Sammelvuo.

Passaren och lagkaptenen Kert Toobal spelade för Piivolley i finska ligan för ett tiotal år sedan. Han har vid 38 års ålder fått uppleva helt nya grepp, inte minst då antalet matcher har ökat kraftigt.

– Vårt lag har nog spelat 30 matcher inför EM. Att vi varit tillsammans har utvecklat laget enormt, säger Toobal som varit med i landslaget i uppemot 20 år.

Estland var också nära att lyckas i vårens VM-kval, men där blev det en avgörande förlust mot Belgien med 1–3 i set.

– Vi vann första set med 25–22, men lyckades inte hålla greppet hela vägen, säger Toobal.

Allt yngre

Finland kvalade in till VM med bred marginal trots att laget genomfört en generationsväxling. Estland har också många unga löften på ingång, men litar fortfarande på tre rutinerade nyckelspelare: Toobal, starka blockaren Ardo Kreek och 210 centimeter långa spikern Oliver Venno.

Yttern Robert Täht spelar i polska ligan, medan Andri Aganits i blocket håller till i franska Poitiers.

– De hör till den lovande årgången 1993. Som landslagstränare ville jag direkt ta med nya spelare i laget, säger Cretu.

Han räknar med en jämn match mot Finland.

– Varkendera laget har några större stjärnor.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning