Sammanlagt 158 000 personer berörs av samarbetsförhandlingar på grund av coronaepidemin

En lång rad affärer och restauranger har tvingats stänga på grund av coronakrisen Bild: Viena Kytöjoki/Lehtikuva

Enligt Arbets- och näringsministeriets uppgifter hotas allt fler av permitteringar eller uppsägningar på grund av coronakrisen.

Hela 158 335 arbetstagare berörs för närvarande av samarbetsförhandlingar på grund av coronakrisen. Cirka 62 procent av dem som samarbetsförhandlar jobbar i Nyland. Största delen av anmälningarna om samarbetsförhandlingar har lämnats in efter den 15 mars.

Arbets- och näringsministeriet utlovar nu dagligt återkommande översikter med information om det totala antalet permitterade och hur många som berörs av pågående samarbetsförhandlingar.

Enligt Arbets- och näringsministeriet syns coronakrisen i form av en tydlig uppgång av antalet arbetslösa och permitterade. Hur stor del av permitteringarna och uppsägningarna som beror i huvudsak på coronaepidemin är ändå svårt att fastställa. Totalt 1 737 arbetsgivare har hittills gjort anmälningar till myndigheterna om förestående samarbetsförhandlingar. Statistiken beaktar inte de arbetsgivare som har färre än 20 anställda.

Sammanlagt 13 382 personer har anmält sig som arbetslösa den senaste veckan, uppger Arbets- och näringsministeriet.

I måndags meddelade textiljätten Finlayson att alla butiker stängs tillfälligt och att 140 personer permitteras. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

  • Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

    Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

    Mer läsning