Samlingspartiet vill inte ha nationell vårdreform: "Vi är ett kommunparti"

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo tror inte att en ny förvaltningsnivå löser problemen i vården. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Staten ska inte tvinga fram vårdlösningar – det ska kommunerna klara av själva med stöd och uppmuntran, säger partiordförande Petteri Orpo.

På onsdagen presenterade Samlingspartiet sin modell för hur vården ska ordnas i Finland efter att vårdreformen och regeringen föll. Samlingspartiet vill stödja kommunerna att bygga sina egna vårdlösningar utan landskap.

– Jag tror verkligen inte att en ny förvaltningsnivå löser problemen i vården, säger ordförande Petteri Orpo.

Partiets modell skiljer sig en hel del från vårdreformen de försökte driva igenom i regeringen ännu för två veckor sedan. Enligt Orpo var det Centern som dikterade reformen som Samlingspartiet gick med på endast för att förhandla fram andra viktiga och mer lyckade delar av regeringsprogrammet. Orpo ser sig inte som en kappvändare efter helomvändningen.

– Vi har hela tiden haft kommunkappan under regeringskappan som vi nu har fått lägga åt sidan.

Frivilligt för kommunerna

Vården ska ordnas av större aktörer än kommunerna, men hur stora och hur många vill Orpo inte slå fast. Kommunerna ska uppmuntras till att ordna vården genom till exempel samkommuner.

– Vi vill inte påtvinga hela landet samma modell. Helsingfors och Kajanaland har inte samma behov.

Partiet säger sig ha byggt sin modell tillsammans med kommunerna och de stora städerna. Orpo nämner Uleåborg som exempel på en stad som tänker genomföra sin egen vårdreform.

– Vi har städerna och kommunerna på vår sida. Samlingspartiet är ett kommunparti.

Valfriheten nedtonad

Regeringens mål att stävja kostnadsökningen med tre miljarder på tio år finns fortfarande kvar. Kommunerna kommer att lyckas bäst med besparingarna genom sina egna modeller. Att genomföra en stor reform kan ta flera år. Kommunerna är däremot redo att genomföra sina lösningar genast, anser Samlingspartiet.

– Snabbare vård, starkare vårdproducenter och nya digitala system kommer att spara pengar. Det talas alldeles för lite om hur mycket digitaliseringen kan spara på ökad produktivitet, säger Orpo.

Centerns landskapsmodell får kritik och det får också Socialdemokraternas förslag om att ge storkommunerna beskattningsrätt. Enligt Samlingspartiet är risken att förvaltningen blir både tung och dyr. Valfriheten nämns inte många gånger, men enligt Samlingspartiet ska klienterna bland annat garanteras servicesedlar om de inte får vård inom en viss tid.

– Andra partier verkar också ha tagit till sig valfriheten. SDP och till och med Vänsterförbundet talar om servicesedlar och personlig budget, säger justitieminister Antti Häkkänen.

Kortare köer

Vårdmodellen bygger främst på kommunernas egna lösningar, men Samlingspartiet vill ändå ha nya bestämmelser som mer än halverar kötiden för att få vård. Snabbare vård skulle också bli billigare i längden då problemen åtgärdas i tid.

– Det här kan göras genast. Vi uppskattar att det skulle leda till en engångskostnad på 50 till 80 miljoner euro att förkorta köerna. Det är inga enorma summor i sammanhanget, säger Orpo.

Kommunerna ska uppmuntras till samarbete och staten ska stödja det, kanske till och med ekonomiskt enligt Orpo. Två år in på nästa regeringsperiod ska situationen utvärderas för att se om kommunerna har lyckats lösa utmaningarna själva.

– Jag har åkt omkring i Finland och sett att kommunerna är ivriga att genomföra sina lösningar, säger Orpo.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning