Samlingspartiet segrar efter nagelbitare – inte ens hälften brydde sig om att rösta

Samlingspartiet jublar i inledningen av valvakan, men det är jämnt värre i täten. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Samlingspartiet blir störst. SDP och Centern är jämna sinsemellan men klart efter valsegraren. Sannfinländarna klappar igenom medan SFP går starkt. Valdeltagandet stannar på 47,5 procent. Där är facit av tidernas första välfärdsområdesval.

Det blev som en tillbakagång till tiden med "tre stora" partier när det första välfärdsområdesvalet avgjordes på söndagen, och uttryckligen "de tre stora" som brukade dominera finländsk politik i årtionden.

Samlingspartiet blev största parti på 21,6 procent, seriöst utmanat bara av SDP (19,3) och Centern (19,2). Alla övriga partier distanserades med hästlängder.

– Våra strålande kandidater gör ett starkt val och vi segrar klart, säger Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo i sitt tacktal till väljarna.

Sannfinländarna stannar på 11 procent medan Vänsterförbundet gör ett hyfsat resultat med 8 och De Gröna ett svagt resultat med drygt 7 procent. Svenska folkpartiet går bra och nuddar vid 5 procent.

Slutresultatet där tre partier samlar 60 procent av rösterna beror enligt Orpo på att de tre hade väldigt många kunniga kandidater med en bättre förmåga att slå igenom.

– Det här valet har också handlat om mycket traditionella frågor, säger Orpo och tillägger att det till exempel inte handlat om bensinpris eller invandring med en släng mot Sannfinländarna.

Valdeltagandet i tidernas första välfärdsområdesval stannar på anspråkslösa 47,5 procent. I bara 3 av 21 välfärdsområden, samtliga i Österbotten, klättrar valdeltagandet snäppet över 50 procent.

– Valdeltagandet är verkligt uselt. Det visar tyvärr att folk inte tror på den här vårdmodellen, och det är ett budskap jag också hört under valturnén. Det är sorgligt med ett valdeltagande under hälften, och regeringen borde allvarligt fundera över det, säger Orpo.

SDP:s ordförande statsminister Sanna Marin är mycket nöjd sitt partis framgång.

– Vi besegrar opinionsmätningarna och gör ett bättre resultat än i kommunalvalet. Jag är nöjd med vårt väljarstöd. Jag håller med Petteri om att valdeltagandet är en besvikelse, men i motsats till honom anser jag inte att det ger alla de nya fullmäktige en dålig demokratisk uppbackning, säger hon.

Annika Saarikko (C) säger sig vara otroligt nöjd, efter ett klart bättre resultat än i kommunalvalet, för att inte tala om riksdagsvalet.

– Det här är en återkomst till de tre storas grupp. Det är ett starkt stöd för Centerns linje, att stärka närservicen.

Men går det att förutse vad det här kan ha för betydelse i andra val, eller är det här valet väldigt annorlunda?

– Efter det förra riksdagsvalet har vi haft två bättre opinionsmätningar. Resultatet har förbättrats både i kommunalvalet och nu rentav kraftigt. Riktningen är rätt och förtroendet för Centern har ökat.

Purra besviken

Sannfinländarnas partiledare Riikka Purra döljer inte sin besvikelse. Hon säger att det syns att valet "inte intresserar de sannfinländska väljarna" och att valdeltagandet är "en sann karikatyr av demokratin". Att hennes parti gjorde vårdpolitik på invandring och bensinpris kommenterar hon med att man lyft upp den allmänpolitiska linjen, eftersom "ingen vård finns utan pengar". Hon påpekar att partiet dessutom varit kritiskt till hela reformen.

– Vi har varit emot reformen för att den inte kommer att lappa bristerna i vården, tvärtom kommer den att skapa nya problem.

Men även Samlingspartiet har varit kritiskt och talat om ekonomin, och lyckades klart bättre?

– Samlingspartiet lyckades ur oppositionsläge sätta ord på sin politik på ett sätt som drog väljare, och så har de ju traditionellt den mest aktiva väljarkåren, säger Purra.

Purra ville inte dra några omedelbara slutsatser för sin fortsatta karriär då rösterna fortfarande räknades i hennes första val som partiordförande.

– Klart det behövs en självreflektion, men den får vänta till nästa vecka, sade hon.

Vänsterförbundet var femte störst med ett väljarstöd på 8 procent. Partiordförande Li Andersson är nöjd med att man går framåt jämfört med kommunalvalet.

– Vi har gjort ett starkt jobb tillsammans. Man märker att väljarna litar på Vänsterförbundet i de här frågorna, säger hon.

De Gröna stannar på drygt 7 procent. Partiets ställföreträdande ordförande Iiris Suomela beklagar i sitt tacktal att man inte lyckades mobilisera väljarna.

– Det är uppenbart att det här resultatet är en förlust för oss, men jag är glad över att vi ser ut att få in förtroendevalda i alla välfärdsområden.

Att det går bra för Centern och dåligt för De Gröna kan eventuellt orsaka spänningar i regeringen framöver. När HBL konfronterar statsminister Sanna Marin med den farhågan slår hon bort den direkt.

– Ett valresultat påverkar inte regeringssamarbetet. Vi agerar och gör förnyelser. Vårdreformen var ju bland de största reformer vi gjort den här perioden. Förstås gläder jag mig också då det går bra för en regeringskollega, och nu ser det ut som om regeringen, alla regeringspartier, har fått förtroende av en majoritet av väljarna.

Svenska folkpartiet är nära 5 procent och det är något Anna-Maja Henriksson är mycket nöjd över. Hon noterar framgången i Österbotten plus att partiet gick bra också i de andra välfärdsområdena med en relevant andel svenskspråkig befolkning.

Kristdemokraterna går över 4 procent till partiledaren Sari Essayahs belåtenhet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning