Samlingspartiet tillbaka som etta i Yles mätning – Centern backar

Finansminister Petteri Orpo är ordförande för Finlands populäraste parti. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Samlingspartiet fick 21,5 procent av väljarna på sin sida i Yles senaste opinionsundersökning. SDP backade med 0,8 procent och landade på 20,2 procent.

Samlingspartiet seglar upp som Finlands populäraste parti i Yles senaste opinionsmätning. 21,5 procent av de tillfrågade i mätningen säger att de skulle rösta på Samlingspartiet om riksdagsvalet skulle ordnas nu. Det är en ökning på 1,5 procentenheter från förra månadens mätning. Det är Taloustutkimus som gjort mätningen för Yle.

I och med ökningen övertar Samlingspartiet rollen som Finlands populäraste parti av SDP, som backar från förra månadens 21 procent till 20,2 procent. På tredje plats kommer statsministerpartiet Centern med 16,3 procent. Centerns popularitet har dalat sedan årsskiftet.

– Av de tre största partierna har Centern klart flest anhängare som hoppat av tåget, särskilt i norra och östra Finland och i landsbygdskommunerna. Centerns kärnanhängare är inte riktigt nöjda, kommenterar forskningsledare Tuomo Turja från Taloustutkimus till Yle.

Bakom de tre största partierna har De gröna ett stöd på 14,2 procent medan Sannfinländarna och Vänsterförbundet landar på 9,2 respektive 9,0 procent. SFP har 3,5 procent av anhängarna bakom sig och regeringspartiet Blå framtid skrapar ihop ett stöd på 1,5 procent.

Taloustutkimus gjorde undersökningen mellan den 1 och 27 mars och intervjuade sammanlagt 2 675 finländare. Av dem uppgav 1 603 sina partisympatier.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03