Samlingspartiet möts i Björneborg – ett nytt målprogram ska spikas

Samlingspartiets samlas till partikongress i Björneborg från fredag till söndag. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Under den tre dagar långa partikongressen i Björneborg ska Samlingspartiet slå fast ett nytt målprogram som ska fungera som partiets vägvisare de kommande åren.

Munskydd och säkerhetsavstånd präglar arenan då Samlingspartiet under helgen samlas till partikongress i Björneborg.

Den tre dagar långa kongressen ordnas under strikta säkerhetsarrangemang. Bland annat ombeds deltagare bära munskydd och ladda ner applikationen Coronablinkern. Dessutom har alla mötesrepresentanter inte tagit sig till Björneborg, utan en del deltar på distans från orter runtom i landet.

För Samlingspartiets del innebär helgen en chans att samlas, blicka tillbaka på den senaste tiden i oppositionen och diskutera framtida utmaningar.

Under helgen ska också en ordförande väljas för de kommande två åren. Några överraskningar finns ändå inte att vänta eftersom nuvarande ordförande Petteri Orpo inte har några utmanare i valet.

Utöver det görs under helgen även andra personval, bland annat väljs tre vice ordförande. På den fronten är kampen hårdare. Två av partiets nuvarande vice ordförande, riksdagsledamöterna Antti Häkkänen och Mari-Leena Talvitie, ställer upp för omval. Utöver dem ställer även riksdagsledamöterna Anna-Kaisa Ikonen och Elina Lepomäki upp i valet.

Samlingspartiets nuvarande vice ordförande Antti Häkkänen ställer upp för omval. Valet av partiets tre vice ordförande sker på söndag. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Nytt målprogram ska visa vägen

Det blev en kalldusch för partiet att efter riksdagsvalet 2019 plötsligt hamna i opposition. Samlingspartiet hade då suttit i regeringen utan avbrott alltsedan 2007 och att gå från ledarparti till oppositionen är inte lätt.

Partiet blev landets största i riksdagsvalet 2011. I följande riksdagsval år 2015 hade stödet sjunkit till 18,2 procent och i det senaste valet 2019 dalade stödet ner till 17,0 procent.

Så kom coronaepidemin och rörde om såväl dagspolitiken som samhället i övrigt. Socialdemokraterna som statsministerparti fick kraftig vind i seglen och stödet bara växte under vårens gång. Politiken handlade om snabba dagsaktuella beslut och oppositionens kritik hamnade i skymundan.

Enligt Yles senaste partimätning stiger väljarstödet för Samlingspartiet med en procentenhet och ligger nu vid 18,3 procent.

I vår väntar ett kommunalval och pressen att lyckas övertyga väljarna är hård. Partiet kommer under veckoslutet i Björneborg att spika ett nytt målprogram som ska fungera som partiets riktlinje i så gott som alla frågor framöver. Partistyrelsens förslag till målprogrammat sätter fokus bland annat på miljön. Exempelvis finns där en punkt om att Finland bör ha avstått från omfattande användning av energitorv före 2032 och en om att EU ska bli den globala ledaren vad gäller klimatpolitik.

Efterlyser klara sysselsättningsåtgärder

Partiets nuvarande vice ordförande Antti Häkkänen ser goda chanser för partiet att lyckas i vårens kommunalval.

Han säger att Samlingspartiet redan i nuläget har fått ihop en god kandidatlista, och han tror på att finländarna alltmer börjar flytta fokus från de dagsaktuella coronabesluten till mer långsiktiga.

– Vårt huvudbudskap i kommunvalet är att det enda sättet att få pengarna att räcka till för äldreomsorg, utbildning och andra sociala tjänster är att stärka företagsverksamheten och höja sysselsättningen runtom i landet, säger Häkkänen.

Häkkänen riktar en känga till regeringen och säger att det är de långsiktiga besluten som kommer att bygga upp Finland igen efter coronakrisen. Nu behövs klara och tydliga beslut för hur landets sysselsättningsnivå ska höjas.

Samlingspartiets riksdagsgrupps ordförande Kai Mykkänen efterlyser klarar och tydliga sysselsättningsåtgärder av regeringen. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Också partiets riksdagsgrupps ordförande Kai Mykkänen är inne på samma spår. Han efterlyser klara sysselsättningsåtgärder och skickar en direkt hälsning till Centern som för tillfället är samlade till partikongress i Uleåborg.

– Jag utmanar nu speciellt Centern. Vem än som väljs till Centerns ordförande så är det upp till bevis att i budgetförhandlingarna om ett par veckor visa om det blir en förändring som på riktigt kan föra oss mot en hållbar framtid, säger Mykkänen.

– Den sanna frågan för Centerns nya ordförande är om partiets ramvillkor för ett regeringssamarbete fortfarande uppfylls.

Läs mer: Samlingspartiets Kai Mykkänen: Nya ordförande bör fälla regeringen

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning