Orpo: Jag skulle ännu inte börja värma upp flygplansmotorerna

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo försökte gjuta olja på vågorna. Han vill inte spekulera i förtida val och tycker inte heller att man ska göra ett så stort nummer av partikollegan Elina Lepomäkis utspel att göra tummen ner åt vårdreformen. Bild: Roni Rekomaa

Riksdagsledamoten Elina Lepomäkis (Saml.) solospel och besked om att hon kan rösta emot regeringens vård- och landskapsreform vållar huvudbry i Samlingspartiet och tär på regeringssämjan. "Men jag skulle ännu inte börja värma upp flygplansmotorerna, svarar Samlingspartiets ordförande, Petteri Orpo på frågan om regeringen är på fallrepet.

Det står redan klart att Centern kan få sina landskap som partiet suktar efter och som skulle cementera Centerns makt på många håll i landet. Men den valfrihetsmodell som Samlingspartiet hade drömt om fick inte i fjol somras grönt ljus av grundlagsutskottet och därför ska ett nytt lagförslag om valfriheten presenteras om en vecka.

Riksdagsledamoten Elina Lepomäkis (Saml) utspel om att hon inte kan acceptera vårdreformen väcker ont blod hos regeringspartnern Centern, vars ordförande Juha Silpilä meddelade att det blir förtida val om vård- och landskapsreformen inte blir av.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo håller med om att reformen måste lyckas:

– Det här är riksdagens största och viktigaste reform. Skulle den misslyckas är det ett bevis på att regeringen inte är handlingskraftig och det vore allvarligt. Men frågan om förtida val är i riksdagens och presidentens händer. Därför är det ingen idé att spekulera om den saken, säger Orpo som tycker att man inte ska göra alltför stort nummer av en riksdagsledamots utspel.

– Ännu skulle jag inte börja värma upp flygplansmotorerna, säger Orpo och syftar på sommarens politiska drama där Sipilä satte sig bakom flygplansspakarna för att som Sipilä då påstod, lämna in regeringens avskedsansökan till presidenten.

Finns det då en risk att Lepomäki-sjukan sprider sig och fler samlingspartister meddelar att de tänker rösta emot reformen?

– Visst stämmer det att landskapsreformen har varit en svår nöt för Samlingspartiet men vi ser att den är en del av en större komplex helhet. Då måste man acceptera vissa kompromisser, säger Orpo och tillägger att Samlingspartiet håller fast vid det som man har kommit överens om i regeringsprogrammet.

Orpo medger att det finns vissa samlingspartister som delar Lepomäkis uppfattning och som hade velat göra reformen på ett annat sätt.

– Men de flesta anser att vi ska föra den här saken i mål. Det vore olyckligt om vi i nästa regeringsförhandlingar, där vi ska vara med, igen måste börja diskutera en vårdreform, säger Orpo.

"Vapaavuoris vasall"

Samtidigt som Orpo försvarar reformen får Elina Lepomäki uppbackning av en annan samlingspartist, Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.

Gruppordföranden för det tredje regeringspartiet, Simon Elo (Blå), går så långt att han kallar Lepomäki "Vapaavuoris vasall", men Orpo dementerar bestämt att partiet skulle ledas från två håll:

– Vapaavuori har ingen roll i Samlingspartiets ledning. Han är Helsingfors borgmästare och verkar utifrån den positionen vilket han har full rätt att göra. Samlingspartiet leds härifrån riksdagen och partikansliet. Det är helt klart, säger Orpo.

Tänker ni bestraffa Elina Lepomäki om hon röstar mot regeringen?

– Det är för tidigt att tala om några bestraffningar i det här skedet, säger Orpo.

Samlingspartiets riksdagsgrupp diskuterade under sitt möte på torsdagen fallet Lepomäki och vård- och landskapsreformen. Lepomäki var själv med på mötet.

– Det här var ingen domstol. Vi diskuterade allmänt hur vården ska förnyas och väntar nu på att regeringen kommer med goda förslag till riksdagen, säger gruppordförande Kalle Jokinen.

Lepomäki fick till vissa delar förståelse för sina synpunkter, men enligt Jokinen gällde förståelsen inte utspelet om att hon kan komma att rösta emot regeringen.

Frågan är extra känslig eftersom regeringens majoritet är knapp. Ifall Lepomäki får med sig bara några andra partikamrater kan reformen gå i stöpet.

"Lepomäki ska tystas ner"

En samlingspartistisk källa uppger för HBL att det är sannolikt att man i partiet kommer att försöka tysta ner Lepomäki och hoppas att hon då reformen väl ska röstas igenom i riksdagen, ser till att vara frånvarande.

För Centern som redan har grundlagsutskottets välsignelse för sin älsklingsbaby - landskapsreformen, är det lätt att säga att man backar upp reformen helhjärtat. Men Samlingspartiet som har haft problem med grundlagen som har satt käppar i hjulen för kraftigt ökad valfrihet, väntar ännu på att få se det reviderade lagförslaget innan man avger sin slutliga dom.

Harkimo ger besked senare

Riksdagsledamoten Harry Harkimo (Saml.) som är starkt kritisk till reformen, vill ännu inte säga hur han kommer att rösta, utan ger sitt besked senare vid en tidpunkt som passar honom.

Riksdagsledamoten Juhana Vartiainen (Saml.) backar upp Lepomäki i hennes kritik av vårdreformen.

– Mycket av det som hon tar upp har hon rätt i och jag tror att även många som har varit med och förberett reformen är benägna att hålla med henne. Men utifrån det här ska man inte dra slutsatsen att vi ska fälla regeringen. Poltik handlar om kompromisser och samarbete även om det ibland gör ont. Många gånger har jag varit tvungen att hålla mig för nästan och trycka på ja-knappen. Det är inte så lätt. Regeringen har nog gjort ett och annat korkat, men det är spelets gång, säger Vartiainen.

Vartiainen säger att det lutar åt att han röstar med resten av sitt parti och regeringen då vårdreformen ska godkännas.

– Förstås måste man se hur det slutliga lagförslaget ser ut, men jag är inte övertygad om att det skulle vara en nettoförsämring för landet. Dessutom kan man senare efter hand gradvis förbättra systemet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning