Samlingspartiet föreslår misstroende mot minister Krista Kiuru – omröstning på onsdag

Samlingspartiets gruppordförande Kai Mykkänen och riksdagsledamot Mia Laiho anser att kommunikationen om coronahanteringen varit rörig och pekar på en enskild minister, omsorgsministern. Bild: Lehtikuva - Antti Aimo-Koivisto

Samlingspartiets riksdagsledamot Mia Laiho föreslår misstroendevotum om omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) på grund av hanteringen av coronakrisen. Omröstningen sker på onsdag, meddelar riksdagen. Socialdemokraterna beskriver utspelet som ett magplask

– Regeringens kommunikation om coronakrisen har varit rörig och skapat osäkerhet i stället för förtroende. Regeringen ska styra över sin linje, men gång på gång har ändå Krista Kiuru överraskat oss med sina egna tolkningar, sade Mia Laiho (Saml) i riksdagen på fredagen och samtidigt i ett uttalande som publicerades på Samlingspartiets nätsidor.

Laiho nämner bland annat den tidigare episoden då Kiuru höll en presskonferens om reserestriktioner och obligatorisk karantän. Andra regeringsmedlemmar har senare sagt att de överraskades av utspelet, och att regeringen inte har befogenheter att besluta om alla de frågor som kom upp.

– Därför föreslår jag att riksdagen beslutar att omsorgsminister Krista Kiuru, som har hand om coronakrisen, inte åtnjuter riksdagens förtroende, sade Laiho på fredagen.

Hennes kläm kom i samband med behandlingen av nästa års budget.

Statsminister Sanna Marin (SDP) skrev på Twitter att Kiuru har hennes fulla förtroende.

Kritik för utebliven rekommendation om munskydd

Mia Laiho riktar kritik också mot att regeringen inte tidigare gick in för starkare rekommendationer om munskydd, och är missnöjd med hur regeringen förklarat det efteråt.

– Det var förbryllande att man förhöll sig så undvikande till det i våras, även om världshälsoorganisationen WHO hade rekommenderat munskydd, säger Laiho.

Samlingspartiet har bland annat förargat sig över att statsminister Marin under frågetimmen i torsdags förklarat att en orsak var den dåliga tillgången på munskydd för hela befolkningen i våras i butikerna och på marknaden.

Oppositionen anser att förklaringen ändrats, men det är en orsak som Marin angav offentligt redan i våras i riksdagen.

Munskydden väckte debatt i våras också då åsikterna gick isär. Direktör Markku Tervahauta vid Institutet för hälsa och välfärd signalerade då att man borde använda munskydd, medan institutet i övrigt och ministeriet kom fram till en rekommendation i augusti.

Till andra delar har även ministrar medgett att kommunikationen inte alltid varit på topp. Det har gällt till exempel rättigheten att resa över gränsen, och hur man framställt över 70-åringars friheter.

Samlingspartiets gruppordförande Kai Mykkänen understöder Laihos förslag om misstroende. Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo meddelade på Twitter att han står bakom det.

Omsorgsminister Krista Kiuru (t.h.) i riksdagen. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

"Politiserande"

Regeringspartierna reagerar på Samlingspartiets förslag med kommentarer om "politiserande mitt i koronakrisen".

Antti Lindtman (SDP) vädjar till Samlingspartiet att dra tillbaka sitt förslag. Lindtman säger att det som räknas borde vara resultaten, och att smittspridningen i våras hölls i styr.

– Det här är en verkligt bisarr situation. Vi är mitt i en svår kris just nu, och så hamnar vi ett sådant här magplask, säger Kimmo Kiljunen (SDP).

I SDP-leden väcktes på fredagen ännu mer kritik då ledamöter från Samlingspartiet lämnade plenisalen och gick ut för att hålla en presskonferens om misstroende mot Krista Kiuru. Riksdagsledamoten Maria Guzenina noterade att de inte ens "stannade för att lyssna på debatten de själva startat".

Ovanligt drag

Det är ovanligt att oppositionen försöker fälla enskilda ministrar. Det är vanligare att man lämnar in en interpellation och röstar om hela regeringens förtroende.

Under förra regeringsperioden röstade riksdagen ändå två gånger om misstroende kring enskilda ministrar som oppositionen lämnat.

Det kan ske närsomhelst: I ett beslutsförslag kan riksdagsledamöter föreslå misstroende för en minister eller för regeringen.

Då riksdagen behandlade Finavia 2017 lämnades ett förslag in om misstroende för dåvarande kommunikationsminister Anne Berner (C). Hon fick fortsatt förtroende med rösterna 110-42.

Följande år, 2018, gällde förtroendeomröstningen dåvarande utrikesminister Timo Soinis (Blå) handlande då han uttryckt sina åsikter om abort. Då hade klämmen lämnats in under en punkt som handlade om budgeten för följande år. Soini fick förtroende med rösterna 100-60.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning