Samlingspartiet etta i Yles opinionsundersökning – imponerande slutspurt för De gröna och Sannfinländarna

De grönas ordförande Pekka Haavisto har all orsak att vara nöjd. De gröna har enligt Yles opinionsmätning ett väljarstöd på 17,2 procent. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

Samlingspartiet har fortsatt medvind inför EU-valet. Partiet kniper första plats i Yles opinionsmätning som publicerades på torsdagsmorgonen.

Enligt opinionsmätningen har Samlingspartiet ett väljarstöd på 19,7 procent, vilket är i linje med Helsingin Sanomats opinionsundersökning tidigare i veckan. De gröna och Sannfinländarna har gjort en imponerande slutspurt och flåsar Samlingspartiet i nacken. De gröna har nu ett väljarstöd på hela 17,2 procent medan 17 procent av väljarna uppger att de tänker rösta på Sannfinländarna.

Socialdemokraterna går framåt och landar på 14,3 procent medan Centern ser ut att gå mot en brakförlust med ett väljarstöd på endast 13 procent. Vänsterförbundet skulle enligt enkäten få 7,9 procent av rösterna medan SFP backar till 5,2 procent och Kristdemokraterna tar 4,2 procent av rösterna.

Enligt Yle gynnas Samlingspartiet av ett lågt valdeltagande eftersom partiets anhängare röstar flitigt och plikttroget. Taloustutkimus förutspår ett lågt valdeltagande i söndagens EU-val.

– En stor del av väljarkåren låter vanligtvis bli att rösta i EU-valet. De som röstar är politikens bänkidrottare och storkonsumenter, säger forskningschef Tuomo Turja på Taloustutkimus till Yle.

Opinionsmätningen har gjorts av Taloustutkimus på uppdrag av Yle. Sammanlagt 2 456 personer besvarade enkäten i april och maj. Felmarginalen är 2,3 procent åt vardera hållet.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning