Samlingspartiet ändrar sig – ledamöter väljer själva hur de röstar om återhämtningsfonden

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo säger att partiet drar tillbaka sin linjedragning om att rösta blankt i riksdagen nästa vecka. Arkivbild. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Riksdagen röstar om EU:s gemensamma återhämtningsfond på 750 miljarder euro nästa vecka. Samlingspartisterna har ångrat sig och kommer trots allt inte att enhetligt rösta blankt.

Samlingspartiet ändrar sin linje beträffande riksdagens omröstning om EU:s gemensamma återhämtningsfond.

Partiets riksdagsledamöter får själva välja om de röstar för eller mot paketet, meddelar partiordförande Petteri Orpo under en presskonferens på torsdagen.

Kort efter att grundlagsutskottet förra veckan meddelade att det krävs två tredjedelars majoritet för att riksdagen ska kunna godkänna fonden meddelade Samlingspartiet att man kommer att rösta blankt i riksdagen.

Flera samlingspartister meddelade ändå senare att de tänker gå emot partiets linje och rösta mot fonden.

Under torsdagseftermiddagen samlades partiets riksdagsgrupp för att diskutera om partiet borde ändra sin linje eller hålla sig till att rösta blankt.

"Paketet innehåller gjutfel"

Samlingspartiets riksdagsgrupps ordförande Kai Mykkänen säger att gruppen bär på flera olika åsikter.

– Vi är inom riksdagsgruppen överens om att ett funktionsdugligt EU är en grundpelare för Finlands välbefinnande och säkerhet. Vi är också eniga om att det i det paket regeringen förhandlat fram finns gjutfel.

Enligt Mykkänen är majoriteten av riksdagsgruppens medlemmar redo att rösta för fonden, men det finns också de som kommer att rösta mot den.

Enligt Mykkänen tvingade partiet regeringen till förhandlingsbordet genom att förra veckan meddela att man röstar blankt, och därmed riskera att Finland fäller hela fonden.

Enligt Samlingspartiet har det betänkande som riksdagens finansutskott kom med på onsdagen nu ryckt upp Finlands EU-politik.

– Efter de här förändrade förhållandena är Samlingspartiets riksdagsgrupp redo att dra tillbaka sin riktlinje om att rösta blankt, säger Mykkänen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning