Saml kräver uppdaterat regeringsprogram till omröstning i riksdagen

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo i rikssalen. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Samlingspartiet upprepar sitt krav på att regeringen ska förnya sitt regeringsprogram med tanke på den förändrade ekonomin, och presentera det för riksdagen. Om det inte sker leder det till interpellation, säger partiledare Petteri Orpo.

Oppositionspartiet Samlingspartiet vill att regeringen svarar på fyra frågor efter budgetförhandlingen i mitten av september: Hur regeringsprogrammet ska uppdateras, hur man når en sysselsättningsgrad på över 75 procent, hur skuldsättningen ska brytas, och hur man säkerställer att landet lockar industri och företag.

– Nu har vi nått en situation där det finns ett regeringsprogram – det som fördes fram i december då regeringen Marin tillträdde och godkändes i riksdagen, men som utgick från att landets ekonomin är i balans 2023 och att sysselsättningsgraden blir 75. Men i praktiken finns det ett annat de facto program där ingen talar om balans 2023, och där regeringen fortfarande strider om 30 000 jobb i höst fast det nu behövs över hundra tusen, säger gruppordförande Kai Mykkänen (Saml).

Han frågar sig om regeringen kan fortsätta vila på det parlamentariska stöd som gällde i december.

– Ett uppdaterat program ska lämnas till riksdagen i form av ett meddelande, säger partiledare Petteri Orpo (Saml).

Statsrådets meddelande är ett förfarande som kan leda till förtroendeomröstning i riksdagen, och det används då en regering presenterar sitt regeringsprogram.

Statsminister Sanna Marin (SDP) har signalerat att regeringsprogrammet inte kommer att skrivas om.

Om det inte sker planerar Samlingspartiet en interpellation efter budgetförhandlingen. Också en interpellation efterföljs av en omröstning om regeringens förtroende.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning