Samiska dialoger mellan mor och dotter

Mor och dotter musicerar tillsammans i samiska duon Solju. Bild: Skivomslag

Samarbetet mellan Ulla Pirttijärvi-Länsman och Hildá Länsman är lyckat. Bägge bidrar med mångsidiga ingredienser och produktionen andas nutida pop.

Etno

Solju…

Ođđa Áigodat (Bafe's Factory)

Minns ni mor-och-dotter-duon Solju från UMK-tävlingen 2015? Samisk jojk skakade hand med mer poppiga landskap, då jojkmästaren Ulla Pirttijärvi-Länsman första gången sågs på scen tillsammans med dottern Hildá Länsman. Nu är deras album äntligen här - och det är en glädjande mångsidig, välproducerad helhet.

Det samiska kulturområdet begränsar sig naturligtvis inte till Finland, men ändå är jag tacksam för att det samiska musikutbudet breddas i vårt land. Solju kompletterar fältet väl med en stil som andas populärmusik anno 2018 och modernt radiosound, jämfört med flera artister med en mer organisk ljudbild, bland dem Ulla Pirttijärvi-Länsmans egen ensemble Ulda. Nordsamiskan klingar vackert och texterna löper flytande, de går mer i klarspråk än de ofta gåtfulla jojkarna.

Från jorden till episka vidder

Dialogen mellan mor och dotter är intressant, och låtarna har duon till största delen skrivit tillsammans. Ulla Pirttijärvi-Länsman bidrar med mycket traditionella jojkmelodier och ett sound som för tankarna till Moder Jord. Hildá Länsman visar sig ha många olika röster, som erbjuder välkommen variation - hon jojkar och sjunger smäktande pop, men allra bäst gillar jag hennes mer bluesrockiga röst i låtar som Muhtumin och Irgeávnnas.

För produktion och instrumentalinsatser (främst synt och programmering) står Samuli Laiho, medan Teho Majamäkis slagverk ger must åt musikgrytan. Små variationer breddar skickligt paletten - emellanåt blir det piano, emellanåt klockspel, något som i ett slag ger nya färger åt en låt. Jag ser fram emot att uppleva liveversionen av detta, då säkert instrumentalinsatserna utkristalliseras ännu tydligare än på skiva. Tjeckiska nationalsymfonikerna bidrar med stråkmattor och episk vidd. Hildás avslutande solojojk sätter punkt för skivan på ett intressant sätt – den personliga, fräscha jojkmelodin använder sig av ett uråldrigt musikspråk för att blicka framåt. En fyndig avslutning på en skiva med titeln Ođđa Áigodat (Nya tider).

Skivsläpp på G Livelab onsdag 25.4.

Tove Djupsjöbacka Musik- och danskritiker

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning