Sami Itani vill ha slut på gubbväldet – "Idrottsrörelsen kan inte vara politiskt obunden"

Friidrottsförbundets ordförande Sami Itani. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

IOK och idrottsförbunden måste vara redo att bära sitt politiska ansvar, anser friidrottsförbundets ordförande Sami Itani. Han är av helt annan åsikt än IOK-chefen Thomas Bach.

– IOK är politiskt neutralt. Vi måste respektera ländernas suveränitet och deras lagar.

Den Internationella olympiska kommitténs president Thomas Bach var bestämd på en punkt förra veckan i Helsingfors: IOK ska inte blanda sig i politik. Det var hans sätt att besvara spörsmålen om att Kina står värd för vinter-OS 2022 – trots de färska rapporterna om omskolningslägren i Xinjiang.

En som inte delar Bachs åsikt är friidrottsförbundet SUL:s ordförande Sami Itani. Han lyfte också fram sin åsikt för IOK:s representanter under New Leaders-forumet förra veckan.

– Jag anser att idrottsrörelsen inte kan vara obunden, säger Itani.

– Det är en mycket idrottsromantisk tanke att idrottsrörelsen saknar politiskt inflytande, men det går inte längre att idrottsförbunden agerar i strid med samhällets värderingar.

Itani har förut kritiserat att Qatar står värd för både friidrotts-VM 2019 och fotbolls-VM 2022. Han anser att det inte var hållbart att bevilja värdskap till ett land där de mänskliga rättigheterna inte respekteras.

– Då jag förde fram mina åsikter fick jag hård kritik av några representanter från Mellanöstern, men jag fick också beröm. Jag tycker det är trevligt att det går att diskutera och vara av annan åsikt, säger Itani.

Han anser att IOK-ledningen har en förlegad uppfattning om idrottsrörelsens roll i ett förändrat samhälle. Idrottsorganisationerna måste kunna se utanför sin egen bubbla.

– Den olympiska rörelsen är en väldigt vacker tanke. Det skulle vara synd om IOK och grenförbunden inte kan förnya sig själva, och därför förlorar sin trovärdighet. Om idrottsorganisationerna fortsätter att ta oetiska beslut finns det risk att de förlorar sitt värde.

Under New Leaders-forumet lyfte IOK-medlemmen Sari Essayah fram att idrottsrörelsen har relativt lite makt i jämförelse med exempelvis handelspolitiska påtryckningar. Itani medger att Essayah har en poäng, men:

– Stora idrottsevenemang har en stor betydelse symboliskt sett. De anknyter både till global politik och till lokal politik. Det är betydande affärsverksamhet och ideell marknadsföring för värdnationen.

Finlands olympiska kommitté ordnade New Leaders-utbildningen för idrottsledare av den nya generationen från 26 olika länder. Enligt Itani ligger en förändring i luften.

– Många unga, framtida idrottsledare deltog i diskussionerna. Det kom fram hur deras synsätt skiljer sig från det som förankrats i IOK under årtiondena, säger Itani.

– Då vi får mångsidiga beslutsfattare som representerar olika bakgrunder, unga, kvinnor, olika sexuella läggningar, får vi bättre och mer mångsidiga beslut.

Ett generationsskifte med andra ord. Och ett slut på gubbväldet i idrottsorganisationernas ledning.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning