Samer protesterar mot den planerade ishavsbanan

Samiska aktivister protesterar mot ishavsbanan i Vuotso. Bild: Jonne Sippola/SPT

Samiska aktivister, renskötare, miljövänner och konstnärer protesterar tillsammans med Greenpeace mot regeringens planer att bygga en järnväg från Rovaniemi till Kirkenes i Norge.

De samiska protesterna har pågått på olika håll i Enare och Utsjoki sedan tisdagen och beräknas fortsätta ännu i tre dagars tid fram till lördag. Nya protester utlovas vid Jäniskoski i Enare på torsdagskvällen.

– Vi var över 160 personer som protesterade i Vuotso i går, berättar den samiska aktivisten Jenni Laiti, som är en av frontfigurerna i konstnärsgruppen Suohpanterror.

Enligt de samiska demonstranterna skulle ishavsbanan splittra renarnas betesmarker och försvåra den traditionella samiska renskötseln i området ytterligare. Demonstranterna har gjort symboliska gränsdragningar av betesmarkerna genom att märka ut områden med röda stolpar, människokedjor och banderoller.

– Vi drar en gräns för att trygga vår framtid. Vi sköter den här marken hållbart såsom vi har gjort i tusentals år. Vårt budskap till den finska regeringen är otvetydigt: ni överskrider inte den här gränsen utan vårt tillstånd, säger Laiti.

Samiska aktivister protesterar mot ishavsbanan i Vuotso. Bild: SPT/Jonne Sippola

Bakom protesterna står lokala renbeteslag, den samiska ungdomsorganisationen Suoma Sámi Nuorat, Suohpanterror och miljöorganisationen Greenpeace. Demonstrationsplatserna i det samiska hembygdsområdet har valts ut av de lokala samiska samfunden.

– Det som gläder mig är att samer i alla åldrar och med väldigt olika yrkesbakgrund har mött upp. Det verkar som att tröskeln för protester har sänkts och att samerna är beredda att kämpa för sina rättigheter mer synligt igen, säger Laiti.

I torsdagens protester deltar också representanter från cree-folket i Kanada och maoriaktivister från Nya Zeeland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning