Samarbete och överraskningsmoment nycklarna till finalplats

Kvartsfinalerna i VM i match racing kör i gång i dag i Helsingfors. Åtta besättningar från sex olika länder är med och kämpar om guldet, bland dem två finländska lag ledda av skepparna Marinella Laaksonen och Mikaela Fors.

VM-tävlingarna i damernas match race är i full fart och vilka besättningar som går vidare till kvartsfinalerna är klara. Av de 14 besättningar som tävlar utanför Ärtholmen i Helsingfors går åtta vidare. Två finländska lag finns bland dem som tagit sig vidare, ledda av skepparna Mikaela Fors och Marinella Laaksonen. Fors, som nappade åt sig sju segrar under grundserien där samtliga lag tävlar en gång mot varandra, tror på sina möjligheter i slutspelen.

– Att komma till semifinal och därifrån kanske till final är vårt mål. Efter grundserien är det ett tomt bord och vad som helst kan ske, säger Fors om de avgörande skedena i turneringen som inleds i dag med kvartsfinaler.

Tuff tävlingsdag

En av de mest intressanta bataljerna på havet i går ur finländsk synvinkel var då Fors tävlade mot brittiska skepparen Lucy MacGregor. MacGregor, VM-guldmedaljör anno 2010, har segrat i samtliga av sina dueller hittills i dessa tävlingar och har en mycket erfaren besättning kryddad med finländska OS-medaljören Silja Frost (f.d. Lehtinen). Även denna kamp slutade i brittisk triumf, men någon enkel seger var det inte.

– Det blev ju en kamp i och med att de missade vid nedre vändningsmärket genom att tappa sin spinnaker i vattnet, berättar Fors om duellen.

Efter trasslet för MacGregors besättning började finländarna sakta men säkert komma ikapp motståndaren tack vare gynnsamma vindpustar.

– Vi trodde redan att spelet var kört, men då vi såg att de hade problem fick vi nya krafter. Det skulle ha krävts några tiotals meter extra på banan för att vi skulle ha åkt förbi.

Trots den bittra förlusten är Fors med besättning relativt nöjda med insatsen hittills. Några oväntade förändringar gjorde tävlandet aningen besvärligare. Saldot för i går var tre segrar och fyra förluster.

– Det har kommit nya regler som gör att undanvindarna seglas på ett lite annat sätt och det kräver en del nya manövrar som vi inte riktigt hunnit öva på, då teamet nyligen sattes ihop igen efter en paus på tre år. De misslyckade manövrarna kostade oss några segrar.

Svart häst

Kvartsfinalerna tävlas genom fyra stycken matchpar, där skepparen som placerat sig bäst i grundserien får först välja motståndare åt sig, sedan den nästbäst placerade och så vidare. För att gå vidare till semifinal krävs tre segrar över motståndaren.

– Det är helt klart ett lag (MacGregor) som är strået vassare än de andra, och så är det en ganska stor grupp besättningar som är jämna. Så det kan bli mycket spännande semifinaler och final.

Enligt Fors ligger styrkorna hos hennes besättning, bestående av Livia Väresmaa, Anette Eriksson, Minna Barner-Rasmussen och Crie Therman-Londén, i samarbetet och sammanhållningen som är väldigt bra efter att ha seglat tillsammans länge. Att de inte hunnit träna tillsammans så mycket är kanske en större svaghet erkänner hon, speciellt i och med de nya reglerna.

– Vi vet att vi kan lita på varandra och att alla gör sin sak rätt inom besättningen. De nya manövrarna måste vi försöka hinna gå igenom och öva lite innan starterna.

Vilka är era största vapen?

– Jag tror att vårt största vapen är att vi kom till denna tävling orankade, och motståndarna räknar inte med att vi är ett bra team. Vi har möjlighet att överraska.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46