Samarbete mellan Sannfinländarna och Sverigedemokraterna officiellt

När Sverigedemokraterna har svårt att bryta sin isolering på hemmaplan går det bättre i nordiskt sammanhang. Nu är partiet välkommet bland Sannfinländarna och Dansk Folkeparti.

NORRKÖPING På Sverigedemokraternas landsdagar bär partisekreteraren Richard Jomshof ett pins med Sveriges och Finlands flagga. Det är för att fira Finland 100 år, så kommer hans farföräldrar också från Finland – och dessutom gästas partiets högsta beslutande möte av finländska gäster.

Sedan augusti är samarbetet mellan Sverigedemokraterna och Sannfinländarna officiellt. Då antogs det svenska partiet nämligen i partigruppen Nordisk frihet inom Nordiska rådet. Där finns också Dansk Folkeparti.

Enligt Jomshof blev det här möjligt i och med det han kallar den olyckliga splittringen av Sannfinländarna.

– Min bild är väl att det primärt har varit delar av den gamla partiledningen i Sannfinländarna som inte har velat ha det här samarbetet.

Enligt forskaren Ann-Cathrine Jungar har Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho talat positivt om nordiska kolleger, medan den tidigare ordföranden Timo Soini inte velat kopplas ihop med Sverigedemokraterna på grund av partiets rötter.

Partierna har ändå stora likheter, menar Jungar, bland annat i det hon kallar välfärdsschauvinismen.

– Synen att den egna befolkningen försummas och får bära kostnaderna för invandringen.

Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Karlsson säger att de tre nordiska partierna alla lägger "stark tonvikt vid nationell identitet".

– Det handlar om att stå vakt om det som vi uppfattar som nationens särart, språk, kultur, traditioner, men också suveräniteten.

Siktet är inte enbart inställt på Norden utan också på samarbete i Europaparlamentet. Val hålls 2019 och förhoppningar finns om en gemensam partigrupp.

Jussi Halla-aho ställde in sin medverkan i Norrköping på grund av sjukdom men riksdagsledamoten Mika Raatikainen var på plats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning