Samarbete med kinesisk diktatur behövs inte

Finländska politiker måste tydligare ta ställning mot Kinas auktoritära utveckling.

Många känner till att Kinas kommunistiska parti slog ner studentdemonstranter på Himmelska fridens torg i Peking 4 juni 1989, demonstranter som eftersträvade demokrati och yttrandefrihet. Sedan dess har Kina tagit en allt mer auktoritär utveckling och blivit en allt mäktigare stat.

Miljontals personer ur den muslimska folkgruppen uigurerna, i regionen Xinjiang, har placerats i arbetsläger. I Tibet får tibetanerna inte leva enligt deras egen sed och kultur, utan också de förtrycks av Kinas statsledning. Hongkong, den forna brittiska kolonin, har blivit fråntaget sin demokrati och numera kontrollerar Peking vem som ställer upp i de allmänna valen på halvön – demokratiaktivister och västorienterade är inte accepterade som kandidater.

Och Taiwan utanför Kinas kust är även i Pekings intresse. En av kommunistpartiets drömmar är att återförena ön med fastlandet – trots att taiwaneserna vill leva som en självständig stat och inte under Xi Jinpings ledning.

Kommunistpartiets politik i världens folkrikaste stat och världens näst största ekonomi påverkar såväl Finland som resten av omvärlden.

Med anledning av Kinas auktoritära utveckling, förtryck av landets minoriteter och nedmonteringen av demokratin i Hongkong hålls en demonstration vid Riksdagshuset i Helsingfors på lördagen. Demonstrationen handlar också om att stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter, som Kina kränker gång på gång.

Finländska politiker måste tydligare ta ställning mot Kinas auktoritära utveckling. Statsminister Sanna Marin skrev i ett Twitterinlägg tidigare i år att omvärlden inte får blunda för den hjärntvätt som uigurerna utsätts för i lägren, men fler finländska politiker måste ta ställning mot Kinas ledning.

Förutom på nationell nivå kan förändring också ske på lokal nivå. Helsingfors och Peking har ett vänortssamarbete som gott kan avslutas med detsamma. Varken Helsingfors eller andra städer i Finland behöver ha samarbete med diktaturer, hur stora de än är i ekonomiska eller befolkningsmässiga mått mätt.

John Eriksson, Ekenäs

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning