Här är allt du behöver veta om mötet mellan Putin och Niinistö

I dag besöker Vladimir Putin Finland och det påverkar trafiken i Helsingforsområdet. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

President Sauli Niinistö träffar Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfors i dag onsdag. De ska diskutera ländernas förhållande och regionala samt internationella frågor.

President Niinistö har berättat att man kommer att fokusera på den större lägesbilden i världen och Ukraina, men att några nya brännande bilaterala frågor inte är aktuella. Ukraina är en viktig fråga för Niinistö i och med att han kommer att träffa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om ett par veckor.

Enligt Niinistö är det troligt att demonstrationerna i Moskva kommer att komma på tal.

– Allvarliga händelser väcker allvarliga tankar, uttryckte sig Niinistö i samband med de årliga ambassadörsdagarna i tisdags.

Annat som presidenterna antagligen kommer att tala om är den mystiska kärnvapenolyckan utanför Severodvinsk och ett eventuellt elektroniskt visum.

Efter diskussionerna på Presidentens slott håller presidenterna en gemensam presskonferens som borde börja klockan 16.15. Putins besök i Finland avslutas med en gemensam middag på Sveaborg.

Bild: TT Grafik

Trafiken påverkas

Besöket kommer också att synas i gatubilden. Polisen uppger att Putins besök framför allt påverkar trafiken i Helsingfors centrum, men också vid Helsingfors-Vanda flygplats. Även rutten mellan flygplatsen och Helsingfors centrum påverkas.

– På grund av trafikbegränsningarna rekommenderar jag att man undviker att köra med personbilar i Helsingfors centrum och att man reserverar gott om tid för sin resa, säger Heikki Porola från Helsingforspolisen i pressmeddelandet.

Efter klockan 12 är all trafik förbjuden på Salutorget och torgets vanliga verksamhet är inställd, också de olika färjorna är inställda. Men det sker även andra förändringar i centrala Helsingfors.

Mannerheimvägen är avstängd en del av tiden under besöket och det kan förekomma övriga trafikstörningar på Mannerheimvägen. Också Norra Esplanaden är avstängd för trafik en del av tiden och ska man till centrum från Norra kajen måste man köra via Elisabetsgatan. Polisen uppger att trafikbegränsningarna också gäller all servicetrafik.

Även båttrafiken påverkas av Putins besök och privata båtar är inte tillåtna utanför presidentens slott på onsdagen. Trafikarrangemangen drabbar även dem som ska till hamnarna på eftermiddagen. Till och från Skatudden tar man sig norrifrån, längs med Sjötullstorget och Kanalgatan. Till Ulrikasborg, Brunnsparken och Olympiaterminalen tar man sig västerifrån.

Polisen uppger att luftfarten är begränsad i Nyland mellan klockan 6 och midnatt på onsdag. Det har skapats tre skilda begränsningsområden och två av dem berör Helsingfors centrum och det södra havsområdet, men även området kring Malms flygplats. Det tredje området sträcker sig norrut till Riihimäki och i öster till väster om Lovisa. I väster sträcker sig området till väster om Lojo och i söder flera kilometer i finska viken.

Polisen meddelar att alla tre begränsningsområden börjar på marknivå, men att de sträcker sig till olika höjdnivåer. Det resulterar i att drönare och obemannade flygplan är helt förbjudna på begränsningsområdena.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning