Sälunge som simmade in till Helsingfors fick folket att tappa vettet – ”De stod alldeles intill den och fotade”

En sälunge som simmade in till Helsingfors orsakade stor uppståndelse. Nu befinner den sig på Högholmen där den har en egen bur och bassäng.

En sälunge simmade in till Helsingfors och orsakade stor uppståndelse i Helsingfors på långfredag eftermiddag. Sälungen tog i land på isen som ligger vid den lilla sandstranden väster om Cafe Carusel i Brunnsparken.

Det dröjde inte länge förrän ungen hade dragit de förbispatserande helsingforsarnas uppmärksamhet. En del av dem samlades kring ungen för att fotografera den, andra ringde räddningsverket.

–  Jag satt på stationen i Berghäll när samtalet kom, säger överbrandman Tommy Kontula vid räddningsenheten för djur.

Han satte sig i bilen och körde till Brunnsparken. Dylika räddningsuppdrag som involverar djur hanteras i allmänhet av en enda brandman. Ett typiskt uppdrag kan gälla en skadad fågel till exempel.

–  När jag kom fram stod människorna alldeles intill sälungen och fotade den, men den såg inte ut att bry sig. Den låg i solen med ögonen stängda, säger Kontula.

Han trängde genom folkmassan och sjasade djuret tillbaka in i vattnet i förhoppningen om att den skulle simma till en lugnare plats. En del av människorna gick alldeles för nära sälen. Det fanns risk för att någon skulle bli skadad. På platsen fanns både hundar och små barn.

Men Kontula hann knappt återvända till bilen innan sälen återigen klättrade upp på isen. Kontula konfererade med Högholmens djurpark och de kom till en lösning.

–  Vi kom överens om att jag tar sälen till djurparken.

Sälungen var liten, den vägde knappt tjugo kilo. Antagligen hade dess mor nyligen övergivit den. Sälungarna som föds på vintern börjar bli självständiga den här tiden på året.

I djurparken fick sälen en egen bur med bassäng. Personalen på Högholmen kommer att göra sitt bästa för att ta hand om sälen.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46