Salonen slutar som chefdirigent i London

Esa-Pekka Salonen.Bild: TT/Henrik Montgomery

Dirigenten Esa-Pekka Salonen kommer om något år att kliva av som ledare och konstnärlig rådgivare vid Philharmonia-orkestern i London, rapporterar The Guardian.

60-åringen har haft denna roll sedan 2008, då han blev den femte personen på posten när han tog över rodret från Christoph von Dohnányi.

Enligt tidningen har orkestern under hans ledarskap höjt sin profil, breddat sin repertoar, och dessutom experimenterat med digitala projekt.

– Filharmonikerna är en grupp där världsklass, talang och stjärnkraft sammanfaller med en lätthet av musikalisk kommunikation, personlig värme, riskupptagning och alltid god humor, säger Salonen i ett uttalande, och tillägger att han inte tar lätt på det när han kallar dem sin familj.

Esa-Pekka Salonen fortsätter på posten fram till och med slutet av säsongen 2020–2021. Vem som efterträder honom är ännu inte klart.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22