Salo berättar om sin depression

Arkivbild. Tommy Salo fungerade bland annat som tränare efter sin spelarkarriär. Bild: Robin Nordlund / TT /

Tommy Salo var den svenska målvaktshjälten från OS 1994 som sen blev syndabocken i förlusten mot Vitryssland åtta år senare. Under många år efter spelarkarriären var livet tungt, något han inte visade utåt.– När jag mått som sämst har jag tänkt att jag inte orkar leva längre, säger Salo till Aftonbladet när han nu väljer att berätta om de tunga åren.

Förutom OS-guldet 1994 blev det även VM-guld och tio säsonger i NHL. Efter karriären följde bland annat tränarjobb i Oskarshamn och sportchefsjobb i Leksand. Men samtidigt också flera tunga år med depression, ohälsa, fel jobbval och skilsmässa.

– Och allt började med Vitryssland-matchen. Den har förföljt mig hela livet och la delar av en grund till att jag mått riktigt dåligt. Nu har jag bearbetat det som hänt och hanterar minnet av missen bättre. Jag tror inte folk har fattat hur jäkla jobbigt jag har tyckt att det varit, säger 47-årige Salo till Aftonbladet.

– Jag var inte mogen för Leksand. Jag kom dit med en ryggsäck av problem och när sportchefsjobbet i Leksand åt upp mig så funkade jag inte som människa och jag mådde skitdåligt.

Bodde hos föräldrarna

Ett att han lämnade Leksand 2015 flyttade han till Västerås och bodde även ett tag hos föräldrarna i Surahammar.

– Jag hamnade i ett ekorrhjul som jag inte kunde ta mig ur och det var under tiden i Leksand som jag var tvungen att göra något radikalt och ta tag i mitt liv. Det har jag gjort nu. Jag har använt mig av professionell hjälp med en psykolog.

Kör bil som metod

Hos psykologen har han gått ett program, en stege, och är nu färdigbehandlad.

– Jag och psykologen har hittat en metod som funkar för mig. Köra bil. Jag drar bara iväg och kör så långt jag kan. Kanske siktar på Kiruna, men kanske inte orkar hela vägen dit. Men det funkar för mig att vara instängd, hålla i ratten och fokusera på vägen. Kanske med radion brusandes i bakgrunden.

Ny kärlek och nytt jobb som gymnastiklärare i Borlänge har också bidragit till den nya tryggheten.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03