Salmelainen bygger guldlag – all press på Pikkarainen att leverera

Otto Paajanen och Teemu Turunen är två av de viktigaste spelarna i IFK. Bild: Lehtikuva / Roni Rekomaa

IFK:s sportchef Tobias Salmelainen har byggt ett mästarlag. Nu är det upp till tränaren Jarno Pikkarainen och hans stjärnspäckade lag att leverera.

HIFK:s sportchef Tobias Salmelainen visade i helgen att han går all in i sitt lagbygge. Efter förra säsongen försvann många av nyckelspelarna från laget men Salmelainen hittade minst lika bra ersättare på samtliga positioner och lyckades dessutom fylla några luckor som fanns i vårens lag.

Och förra veckan föll ytterligare några bitar på plats i vad som är Salmelainens första guldbygge.

– Sportchefens mästerskap är en finalplats, sade den före detta sportchefen Tom Nybondas.

Vad han menade var att en sportchef ska bygga ett så bra lag att det tar sig till final. Det som sker i finalerna handlar om små marginaler, en del tillfälligheter och en förmåga att läsa av motståndarna. Då laget väl tagit sig till final är det spelarna och tränarna som avgör vilket lag som blir mästare.

Salmelainen har nu byggt ett lag som kan ta sig till final.

Frans Tuohimaa har under de senaste omgångarna visat att han är den klara målvaktsettan som kan bära laget ensam då det behövs.

Anfallsmaterialet håller oerhörd klass för tillfället. Det är bara Kärpät som klarar av att matcha IFK då man granskar spelarlistorna.

IFK:s tre första kedjor bildas av nio spelare av yttersta klass: Teemu Turunen, Otto Paajanen, Sebastian Dyk, Iikka Kangasniemi, Jere Sallinen, Ville Leskinen, Anton Lundell, Jesse Saarinen och Michael Keränen är spelare som skulle platsa i de flesta ligalags förstakedjor – i IFK får tre av dem finna sig i att vara i trean.

Utöver de nio spelarna som kan gå med stjärnstatus finns mycket talang och specialkunnande i resten av offensiven. I Juha Jääskä, Juho Keränen, Micke-Max Åsten, Teemu Tallberg, Lennart Petrell, Thomas Nykopp och Niklas Nordgren finns offensivt kunnande, defensiva egenskaper och mycket styrka och slit.

Och inte blir situationen sämre då man ser på backarna. IFK har sju backar av bra ligaklass varav några är bland de främsta i ligan på sina positioner.

Om och då samtliga spelare är friska står tränaren Jarno Pikkarainen inför ett lyxproblem då han tvingas peta spelare som Petrell, Tallberg, Jääskä eller Nordgren.

Pikkarainen har nu alla tiders chans att leda IFK till guld. Samtidigt ökar pressen på rookie-coachen. Med det spelarmaterial han har till sitt förfogande ska det blir framgång. Och i IFK finns det bara en placering som borde räknas som framgång.

Materialet är på samma nivå som grundseriens suveräna etta Kärpät. Men också om IFK lyckades besegra Uleåborgarna i fredags har Kärpät för tillfället ett enormt spelmässigt försprång till rödtröjorna. Kärpät var det bättre laget i IFK:s segermatch och gästerna dominerade stort, speciellt i inledningen av matchen.

IFK kämpade slet, slog ifrån sig och visade en enorm arbetsmoral och -kapacitet då man undvek att hamna i underläge. I kombination med Tuohimaas magiska spel mellan stolparna kunde IFK rida ut stormen och till slut vinna med 2–0.

Den taktiken fungerar bra i en enskild match men för att utmana Kärpät i vår krävs att Pikkarainen får fason på det offensiva lagspelet. Man kan inte räkna med att enskilda spelares briljans ska räcka i en lång uttröttande matchserie – då behövs klara strukturer och variationsrikt anfallsspel.

Hur ska IFK komma ut ur egna zonen? Hur ska laget ta sig över mittzonen? Och hur ska man göra då man kommer in i anfallszonen? Och hur ska man klara av att hålla en jämn nivå?

Mot många motståndare räcker det att ställa upp med det stjärnspäckade materialet och visa en bra attityd. Mot topplagen Kärpät och Tappara krävs det mer.

Därför är de kommande veckorna avgörande för IFK:s framgångar på våren. Om Pikkarainen lyckas få anfallsspelet att fungera och bli bättre strukturerat har han en stabil grund att bygga vidare på inför våren.

Om IFK i vår har en taktik och strategi att falla tillbaka på samtidigt som förra slutspelets mest värdefulla spelare (Paajanen), slutspelets poängkung (Leskinen), poängligatvåan (Turunen) och de övriga artisterna tillför individuell briljans samtidigt som Tuohimaa och den starka backbesättningen spikar igen bakåt kan våren i Ishallen bli oförglömlig.

Salmelainen har som sagt gjort sitt – nu är det upp till Pikkarainen och hans spelare att förvalta sportchefens arbete väl.

Om de inte lyckas med det riskerar säsongen igen att sluta med en hedersam förlust i semifinalerna.

Filip Saxén Sportchef

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning