Sällsynt spelmuseum öppnar i Tammerfors

På torsdag öppnar Finlands första spelmuseum i Vapriikki i Tammerfors. Här behöver man inte stirra på prylar i vitriner. Inne på museet har man byggt en spelhall där besökarna kan spela tio olika spel.

Finlands spelmuseum samlar ihop ett omfattande urval av den finländska spelkulturen. Museibesökarna kan exempelvis bekanta sig med ett hundra olika spel ända från 1860-talet.

De flesta spelen är digitala men också brädspel, rollspel och myntspel har fått plats på utställningen.

– Som utställare har vi inte enbart varit intresserade av spelen utan också av själva spelandet genom årtionden. Därför har museet byggt upp temarum från olika tidsperioder tillsammans med en professionell scenograf, säger forskaren Niklas Nylund på museitjänsterna på Tammerfors stad.

Bild: Lehtikuva/ Antti Aimo-Koivisto

Fokuspunkten i det blåa rummet från 1985 är datorn Commodore 64 som blev en stor hit i Finland.

En återblick ännu längre bakåt i tiden bjuder vardagsrummet från 1980 där tv-skärmen visar en av tv-spelens pionjärer, tennisspelet Pong.

Torde bli populär

I den dunkla spelhallen kan man bekanta sig med spelautomater från början av 1970-talet. Nylund har på känn att spelhallen blir en riktig attraktion på museet.

– Hallen har tio spel som besökarna får spela. De flesta härstammar från de finländska nöjesparkerna, bland annat Borgbacken och Puuhamaa. Hos oss behöver man inga mynt för att spela eftersom de ingår i priset för inträdesbiljetten.

Bild: Lehtikuva/ Antti Aimo-Koivisto

Ett museum som enbart fokuserar på spel och spelkultur är sällsynt också ur ett internationellt perspektiv. Därför förväntar man sig också många utländska besökare till museet.

– Vi har redan haft besök från Sverige och Tyskland och det kommer säkerligen flera i fortsättningen. 

Spelforskaren Niklas Nylund. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33