Sällsynt Rembrandtmålning säljs i London

"Självporträtt iklädd pipkrage och svart hatt", en tavla av den nederländske 1600-talsmästaren Rembrandt, ska säljas på auktionshuset Sotheby's i London. Bild: Sotheby's/TT-AFP

Ett av konstnären Rembrandt Harmenszoon van Rijns sista självporträtt i privat ägo ska säljas på auktionshuset Sotheby's i London den 28 juli.

"Självporträtt iklädd pipkrage och svart hatt" är ett av 80 självporträtt som konstnären målade. Verket färdigställdes i Amsterdam 1632, och väntas inbringa uppemot 18 miljoner euro på auktionen.

Endast tre av Rembrandts självporträtt är i privat ägo. Ett av dem såldes på Sotheby's 2003, ett annat är utlånat på lång tid till National Gallery i Skottland.

– Rembrandts ansikte är, långt mer än någon annan konstnärs, omedelbart igenkännbart i varje skede av hans vuxna liv, säger George Gordon på Sotheby's.

– Vi vet att denna tavla skapades på oerhört kort tid. Han målade bakgrunden först, men när han signerade den färdiga målningen var bakgrunden fortfarande våt, så signaturen har präntats in i den av penseln.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning