Sällsynt apa infångad på McDonalds i Göteborg

Den Goeldisapa som under onsdagen försvann från Universeum hittades sent under gårdagskvällen på McDonalds i Västra Frölunda, Göteborg. Apan hämtades av Universeums personal och är nu åter på science centret. Bild: Universeum

Den exotiska apan som försvann från vetenskapscentret Universeum i Göteborg vid lunchtid på onsdagen har fångats in på McDonalds i stadsdelen Frölunda.– Personal från Universeum lyckades fånga in den utan problem, säger Peter Nordengard på polisen i Göteborg.

Det var strax efter lunch på onsdagen som djurskötare upptäckte att en Goeldisapa var försvunnen, utan att någon verkar veta hur det har gått till. Personalen letade noga, men apan var spårlöst försvunnen ur den artificiella regnskogen.

Vid 23.40 (finsk tid) fick polisen i Göteborg ett samtal om att apan setts inne på McDonalds i Frölunda. Peter Nordengard, vakthavande befäl, var ganska säker på att det var samma apa som saknades från Universeum.

– Vi tror att det är den, men det kanske inte är så många apor ute just nu, sa han då.

Polisen och kunder på McDonalds försökte förgäves locka med sig apan för att fånga in den.

– Hon ville inte alls, säger Peter Nordengard som säger att apan verkar ha skött sig exemplariskt på McDonalds.

– Jag tror inte hon gjorde så mycket väsen av sig, hon skötte sig fint. Hon doppade inte ens pommes frites i bearnaise.

Hotad art

Den bortförda Goeldisapan är en hona, men Daniel Roth, zoolog på Universeum, ville tidigare under dagen inte gå ut med den drygt fyra år gamla apans namn. Apan är helsvart och mellan 15 och 20 centimeter lång.

Goeldisapan är en mycket hotad art. Enligt Daniel Roth är värdet på apan rent zoologiskt och det monetära värdet ska vara begränsat.

– Det är en avelshona och vi har precis fått besked om att vi kan få in en hane, säger han.

"Vi får luska"

Vad som hänt apan under de timmar den varit borta och hur den tagit sig till McDonalds är än så länge oklart.

– Vi får luska runt lite grann om det är någon som tagit den dit, det mest troliga är väl att någon lämnat den där. Vi har polispatrull på plats som jobbar med det just nu, säger Peter Nordengard.

Polisen rubricerar händelsen som stöld och har än så länge inte gripit någon misstänkt person för brottet.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning