Sällström trivs med hårda träningar och vänjer sig vid mycket pussar

Linda Sällström lämnade Vittsjö för spel i Paris FC i den franska ligan. Bild: Jessica Gow/TT

Linda Sällström är den senaste av många landslagsspelare som flyttar till en europeisk storklubb. Det ska hjälpa både henne själv och det finländska landslaget att utvecklas.

Landslagsstjärnan Linda Sällström svarar glatt i telefonen i Paris. Hon har precis avslutat ett av många träningspass med sin nya klubb Paris FC.

Hon landade i den franska huvudstaden på söndagen och kontraktet offentliggjordes på onsdagskvällen.

– Jag vet inte ens vad det är för dag i dag, säger hon.

– Jag har hittills inte sett något annat än träningsanläggningen och hotellet.

Sällström lämnade damallsvenska klubben Vittsjö mitt under pågående säsong efter att ha spelat i klubben tre och ett halvt år. Hennes kontrakt hade en klausul som tillät henne flytta från klubben.

– Det är klart att det är lite blandade känslor att lämna laget mitt under säsongen. Men det här var ett erbjudande jag helt enkelt inte kunde tacka nej till. Jag är ju inte längre 18 år gammal, säger Sällström.

30-åringen har gjort succé i Vittsjöunder de senaste säsongerna. Sällström var tvåa i skytteligan i fjol med sina 15 mål och i år har hon nätat sju gånger på elva matcher trots att laget inte varit med och kämpat om topplaceringarna i ligan.

– Det är alltid bra då man som anfallare gör mål. Samtidigt är jag en erfaren spelare och vet att det kan komma måltorkor. Jag hade en under säsongen men sedan nätade jag tre matcher i följd. Det kan ju ta en stund innan jag kommer i gång här, säger hon.

Sällströms nya klubb Paris FC slutade fyra i den franska ligan förra säsongen och inför kommande säsong har laget värvat tre utländska spelare. Vad som gör situationen intressant och rätt utmanande för Sällström är att lagets samtliga utländska förstärkningar är anfallsspelare.

– Jag har försökt att inte ha så stora mål och tankar inför säsongen då saker sällan brukar bli som man tänkt sig. Jag ska ta det som det kommer och hoppas göra väl ifrån mig, säger hon.

Laget siktar på att utmana PSG och Montpellier om den andra Champions League-platsen bakom omöjliga Lyon. För att nå toppen tränar laget stenhårt under försäsongen. Sällström berättar att man vissa dagar kör två träningspass på två timmar var och att benen är helt stumma efter träningarna.

– Vi spelar och springer mycket och alla är väldigt bekväma med bollen här. Försäsongen här är kortare än vad jag är van vid från Sverige men den är mycket intensivare, berättar Sällström.

Men det är inte bara de hårda träningarna och det nya språket hon ska vänja sig vid. Under sina fem första dagar i den franska huvudstaden har hon märkt en stor skillnad mot vad hon är van vid.

– Det här pussandet ... säger hon och tar en liten paus.

– Man ska pussa alla. Hela tiden. Man ska pussa sina lagkamrater, klubbeldningen och tränaren. Det är rätt ovant. Det känns som om jag bara tränar, äter, sover och pussar.

Finländare i storklubbar

Sällström är den senaste i raden finländska landslagsspelare att flytta till en Europeisk storklubb i sommar. Sedan tidigare har Nora Heroum skrivit på för AC Milan, Adelina Engman har gått till Chelsea och Ina Salmi till Ajax. Dessutom finns det sedan tidigare spelare i bland annat Juventus.

Det är en utveckling som Sällström gillar.

– Det är väldigt värdefullt för landslaget att vi får in spelare i storklubbarna. Det är något vi saknat de senaste åren. Det är viktigt för spelarna att kunna känna på toppnivån hela tiden, säger hon.

Dessutom kan vågen av finländska spelare ut i Europa betyda att storklubbarna bättre får upp ögonen för finländska talanger i framtiden då storklubbarna vet att de kan räkna med de blåvita spelarna.

– Och så är det väldigt bra för de unga spelarna att se att man som finländsk spelare kan ta sig till de här klubbarna. Det kan ge extra motivation åt dem, säger Sällström.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning