Linda Sällström tänker utnyttja sin snabbhet mot svensk stjärnback

Linda Sällström hoppas kunna skapa problem i de svenska leden med sin snabbhet. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Sverige borta i VM-kvalet är den tuffaste matchen av alla för Finland. Men alla tiders finska målskytt i landslaget, Linda Sällström räds inte utmaningen.

– De är människor precis som vi. Ett bra lag är det och de har nått massiva resultat under senare år men några övermänniskor är de inte, säger Sällström.

Utanför faller regnet lätt, det är grått och Bollplans gräsmatta bredvid Bollförbundets kontor har sett bättre dagar. Vintern är i antågande också i Helsingfors.

Samma sak i Göteborg där laget samlas på måndag inför kvalmatchen på Gamla Ullevi på torsdag. Cirka 12 000 biljetter har sålts vilket kan betyda att det blir ganska nära utsålt.

Senast de två lagen möttes på Gamla Ullevi var under EM i Sverige 2013. Då vann Sverige med 5-0 efter en överlägsen uppvisning.

– Jag satt på läktaren med ännu en svår knäskada och var förbannad och besviken på att jag inte kunde medverka. Då målen började rulla in var jag kanske inte lika besviken längre, säger Sällström.

Också landslagstränaren Anna Signeul fanns på plats på Gamla Ullevi den gången. Då gick den finska matchplanen rejält på tok.

Vad ska Finland göra annorlunda nu?

– Då gick väl det mesta Sveriges väg samtidigt som det var nervöst i de finska leden. Nu gäller det för oss att inte ha för stor respekt för Sverige. Vi måste våga och tro på oss själva, säger Signeul.

Hemmaförlusten mot Irland senast kom olägligt och en eller flera poäng skulle sitta fint i Göteborg.

– Vi är utmanare, inget snack om saken. Men det betyder inte att vi skulle vara chanslösa. Vi åker dit ner för att försöka vinna, som vi alltid gör, säger Signeul.

– All press ligger på Sverige och det ska vi försöka dra nytta av, menar Sällström.

Spelarna från den finska ligan har avslutat säsongen för cirka en månad sedan. Men enligt Sällström är det inga problem.

– Vi har tränat med HJK hela tiden så jag är i form.

– De spelare som inte kunnat träna med ett lag har följt ett personligt träningsprogram. Så vi är förberedda, säger Signeul.

Väldigt många av de svenska spelarna håller till i absoluta toppklubbar ute i Europa. Realspelaren Kosovare Asllani kommer visserligen inte till spel men stjärnglansen är garanterad ändå.

I backlinjen är det PSG, Chelsea och Bayern München som gäller. Magdalena Eriksson i Chelsea har Sällström spelat med i Linköping.

Eriksson är bollsäker och bra i uppspelen men inte den snabbaste mittbacken. Det märktes tydligt då hennes Chelsea blev demolerat av Barcelona i Champions League-finalen i våras.

– Hoppas vi kan få in bollar på djupet som jag kan löpa på. Eriksson är inte lika snabb som jag.

Finska truppen:

Målvakter:

Tinja-Riikka Korpela, Tottenham Hotspur FC, Anna Tamminen, Hammarby IF, Paula Myllyoja, RCD Espanyol.

Försvarare:

Natalia Kuikka, Portland Thorns, Anna Westerlund, Åland United, Anna Auvinen, UC Sampdoria, Elli Pikkujämsä, KIF Örebro, Eva Nyström, Hammarby IF, Emma Koivisto, Brighton and Hove Albion, Tuija Hyyrynen, Juventus FC.

Mittfältare/Anfallare:

Nora Heroum, SS Lazio, Eveliina Summanen, Kristianstads DFF, Emmi Alanen, Växjö DFF, Ria Öling, FC Rosengård, Olga Ahtinen, Linköpings FC

Essi Sainio, HJK, Julia Tunturi, Vittsjö GIK, Adelina Engman, Växjö DFF, Iina Salmi, Valencia CF, Juliette Kemppi, Växjö DFF, Jutta Rantala, Kristianstads DFF, Sanni Franssi, Real Sociedad, Amanda Rantanen, KIF Örebro, Linda Sällström, HJK, Kaisa Collin, AIK.

Svenska truppen

Målvakter: Hedvig Lindahl, Atlético Madrid, Jennifer Falk, Häcken, Zecira Musovic, Chelsea.

Försvarare: Hanna Glas, Bayern München, Amanda Ilestedt, Paris Saint-Germain, Nathalie Björn, Everton, Magdalena Eriksson, Chelsea, Jonna Andersson, do, Nilla Fischer, Linköping, Emma Kullberg, Häcken, Elin Rubensson, Häcken, Emma Berglund, Rosengård.

Mittfältare/anfallare: Caroline Seger, Rosengård, Olivia Schough, do, Filippa Angeldahl, Manchester City, Hanna Bennison, Everton, Anna Anvegård, do, Filippa Curmark, Häcken, Julia Zigiotti Olme, do, Johanna Rytting Kaneryd, do, Stina Blackstenius, do, Sofia Jakobsson, Bayern München, Fridolina Rolfö, Barcelona, Lina Hurtig, Juventus, Rebecka Blomqvist, Wolfsburg, Madelen Janogy, Hammarby.

VM-kval, grupp A

Sverige 3 3 0 0 6- 0 9

Finland 3 2 0 1 6- 3 6

Slovakien 3 1 0 2 3- 3 3

Irland 2 1 0 1 2- 2 3

Georgien 3 0 0 3 0- 9 0

25.11.

Sverige-Finland

Irland-Slovakien

30.11.

Sverige-Slovakien

Irland- Georgien

7.4:

Georgien-Sverige

8.4.

Slovakien-Finland

12.4:

Sverige-Irland

Finland-Georgien

22.6:

Georgien-Irland

1.9:

Irland-Finland

Georgien-Slovakien

6.9:

Finland-Sverige

Slovakien-Irland

VM spelas i Nya Zeeland och Australien 2023.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning