Sällström fick sin revansch – Finland klar för EM

Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

0–0 hade varit det nästbästa möjliga resultatet i EM-kvalets nyckelmatch mot Portugal. Men i sista sekunden bestämde sig Linda Sällström att hon inte vill vänta till nästa vecka för att säkra EM-biljetten. Ett drömmål på stopptid såg till att Finland spelar EM-fotboll sommaren 2022.

Fotboll

En sådan fotbollskväll. För andra EM-kvalmatchen i rad stod Finlands fotbollsdamer för en alldeles otroligt skön och osannolik vändning på stopptid. I Skottland i december satte Amanda Rantanen sitt livs viktigaste mål då hon sänkte Skottland i sista sekunden.

Den segern gav Finland ett drömläge inför det sista EM-kvalfönstret.

Oavgjort med 0–0 hade med stor sannolikhet räckt för Finland att gå till EM. Då hade det krävts att Finland hade tagit lika många poäng som Portugal i kvalavslutningen nästa tisdag. Då möter Finland gruppjumbon Cypern.

Men nu kan Finland bara njuta i sin sista kvalmatch. Tack vare alla tiders landslagsskytt Linda Sällström som en gång för alla tog revansch på Portugal. Sällström hade ett jätteläge en kvart före slutet men hennes nick från sju meter flög förbi.

Men på stopptid slog hon till. Domaren hade signalerat för tre tilläggsminuter och då tre minuter hade spelats fick Sällström bollen vid kanten av straffområdet. Hon fintade bort en back och satte en kontrollerad lobb över Portugals målvakt. Bollen landade i nätet – och Finland kan ta siktet på EM 2022.

– Jag fortsatte med samma tema vi haft att vi väntar på avgörandet till slutsekunderna. Det smakar sötare då. Det här känns helt otroligt bra, säger en sprudlande glad Sällström i Yles tv-intervju mitt bland jublandet.

Målet var Sällströms nionde på sju matcher i det pågående EM-kvalet och det andra gyllene värda sena målet mot Portugal. I bortamatchen i november 2019 petade hon in 1–1 i 90:e matchminuten. Landslagsmål nummer 47 kom i ett ännu senare och framför allt smakligare läge.

Före matchen mot Portugal talade Sällström öppet om sin revanschvilja mot just Portugal som förstörde Finlands EM-dröm i det förra EM-kvalet. Och det här räknas väl som en revansch?

– Det här är precis det. Äntligen! utbrister Sällström till SPT.

En knapp timme har gått sedan Sällströms läckra skott som tog Finland till lagets första EM sedan 2013. Sällström är fortfarande snurrig i huvudet då hon beskriver känslorna som rusade genom henne då bollen hittade sin väg in i nätmaskorna.

– Jag är fortfarande i chock. Jag har inte kunnat landa i det hela. Vi vann matchen och vi kvalificerade oss till EM. Det är en dröm som går i uppfyllelse. Jag är helt i chock, säger Sällström.

Stämningen i omklädningsrummet är som man kan förvänta sig: euforisk. Fast Sällström har knappt hunnit delta i festen då så gott som varenda reporter på plats har velat intervjua henne.

– Jag hörde jublet till pressrummet, säger Sällström med ett skratt.

"Vi kan åka dit för att njuta"

Förbundskapten Anna Signeul fick knappt fram ett ord efter det otroliga avgörandet.

– Fantastiskt. Jag kan nästan inte prata. Jag hade varit nöjd med oavgjort också. Men i sista sekunden igen så gör vi mål. Det är helt otroligt. Vi får hoppas att det håller i sig, säger hon i tv-intervjun.

Matchbilden var så jämn som Signeul hade förväntat sig. Två lag som inför matchen totalt släppt in tre mål i hela kvalet försvarade noggrant och undvek misstag.

– Det är alltid svårt då de har individuellt skickliga spelare. De drar ner på tempot och så exploderar de. Men vi hade det helt under kontoroll ändå tycker jag, säger Signeul som nu tillsammans med sitt lag kan ta siktet på en stressfri resa ner till Cypern där Finland nästa tisdag avslutar sitt fantastiska EM-kval.

– Det är skönt att åka dit utan press. Vi har tagit oss till EM och behöver inte oroa oss över playoff eller över att åka dit för att göra en massa mål. Vi kan åka dit för att njuta, säger matchhjälten Sällström.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning