Sällström alla tiders målskytt i landslaget – slog rekordet "för tidigt"

Linda Sällström sköt fyra mål i EM-kvalmatchen mot Albanien. Bild: Lehtikuva / Timo Aalto

Linda Sällström sköt inte bara fyra mål då Finland krossade Albanien i EM-kvalet. Hon slog dessutom Laura Österberg Kalmaris målrekord i landslaget.

Linda Sällström hade en plan. Hon ville slå Laura Österberg Kalmaris målrekord i landslaget i sin 100:e landskamp.

Österberg Kalmari satte 41 mål under sin framgångsrika landslagskarriär och Sällström hade gjort 39 mål inför hemmapremiären i EM-kvalet.

Finland gjorde 1–0, 2–0, 3–0 och 4–0 under matchens första 20 minuter utan att Sällström hittat rätt. Sedan klev 31-åringen fram och nätade inte mindre än fyra gånger, och plötsligt stod hon i den kyliga Vasakvällen som alla tiders finländska målskytt i landslaget.

– Det är fantastiskt kul att göra mål och jag har aldrig förr gjort fyra mål i landslaget, säger Sällström med ett brett leende efter matchen.

Som sagt hade hon inte tänkt sig att skjuta sitt 42:a mål i landslagsdressen i tisdagens match.

– Jag ville spara det till nästa match som är min hundrade i landslaget. Men vad kan man göra då lagkompisarna spelar fram mig till de där lägena. Då är det bara att sätta bollen i mål, säger Sällström.

"Min största idol"

Hon hade också en hälsning till Laura Österberg Kalmari efter att ha slagit landslagslegendarens rekord.

– Hon är min stora idol och för mig kommer hon alltid att vara alla tiders bästa anfallare, säger Sällström.

Att göra 43 mål i landslaget är i sig en enorm bedrift. Att göra det efter alla skadeproblem Sällström haft är en fantastisk bragd.

– Efter min tredje korsbandsoperation visste jag inte ens om jag skulle kunna spela fotboll igen och nu har jag slagit det här rekordet. Det känns alldeles fantastiskt, säger hon.

Medan hon står och svarar på journalisternas frågor och berättar om sina mål och sina tankar kring braksegern över Albanien kommer före detta landslagstränaren Mikael Käld fram och ger henne en stor kram.

– Grattis Linda. Alla tiders bästa målskytt! säger han med ett leende som är nästan ännu bredaren än Sällströms.

Käld var tränare för landslaget då Sällström gjorde debut och då Österberg Kalmari hade sina glansdagar. Att han var på plats då rekordet bytte ägare från en stjärna till en annan kändes mer än rätt.

Sällström var förstås nöjd över att ha satt både personligt målrekord för en match och målrekordet i landslaget men hon verkade vara minst lika upprymd över lagets insats och lagkamraternas spel.

– Det här var en alldeles fantastisk match av oss. Vi hade bestämt oss för att direkt visa var skåpet ska stå och så gör Anna (Westerlund) mål efter bara en dryg minuts spel. Det knäckte nog albanerna rätt mycket, säger hon.

– Sedan visade vi ju hurdan bredd vi har i truppen och att det finns mängder av spelare som kan kliva fram och ta stora roller då det erbjuds. Jag vet att det låter klichéaktigt men just nu har vi 23 spelare som alla kan spela otroligt bra och jag skulle inte vilja vara i Anna Signeuls (landslagstränaren) skor och välja öppningselva då alla är så bra.

Också om det finns många spelare som kämpar och tävlar om platserna i öppningselvan är Sällström för tillfället given på topp. I höstens två kvalmatcher har hon nätat sex gånger och i matchen mot Albanien visade hon hur farlig hon är då hon får bollen i straffområdet. På fem lägen satte hon fyra bollar i mål och skapade dessutom lägen för sina lagkamrater.

Vad kan vi vänta oss av Sällström nu då hon slagit Österberg Kalmaris rekord?

– Jag får väl lov att sätta så många mål som möjligt så att jag får ha det här rekordet länge, säger hon.

Det låter som mycket goda nyheter för ett landslag som hade stora problem med målskyttet i förra kvalet.

Fortsätter Sällström på samma sätt som hittills i kvalet är det inte alls omöjligt att hon når 50 målgränsen rätt snart. Inte illa för en spelare som var nära att lägga av med fotbollen för fem år sedan på grund av skador.

Finland–Albanien 8–1 (5–0)

Mål: 2 min Anna Westerlund 1–0, 9 min Heidi Kollanen 2–0, 17 min Sanni Franssi 3–0, 19 min Ria Öling 4–0, 35 min Anna Westerlund 5-0, 75 min Sällström 6–0, 78 min Natalia Kuikka självmål 6–1, 89 min Sällström 7–1, 90+4 min Sällström 8–1.

Finland: Tinja-Riikka Korpela; Noora Heroum, Natalia Kuikka, Anna EWesterlund, Emma Koivisto; Ria Öling, Eveliina Summanen (84 min Kaisa Collin); Heidi Kollanen (63 min Olga Ahtinen), Sanni Franssi, Jenny Danielsson (72 min Juliette Kemppi); Linda Sällström.

Finland 2 2 0 0 11-1 6

Skottland 1 1 0 0 8-0 3

Portugal 1 1 0 0 1-0 3

Cypern 1 0 0 1 0-8 0

Albanien 3 0 0 3 1-12 0

Finlands återstående matcher:

7.11.2019 Finland–Cypern

12.11.2019 Portugal–Finland

10.4.2020 Finland–Portugal

14.4.2020 Cypern–Finland

9.6.2020 Finland–Skottland

22.9.2020 Skottland–Finland

Gruppsegrarna och de tre bästa grupptvåorna i de nio kvalgrupperna avancerar till EM-slutspelet medan de sex sämre tvåorna kvalar om tre platser till EM.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning