Sallinen och Bemström ledde HIFK till klar seger i ligapremiären

Joona Luoto, Anton Lundell och Sebastian Dyk firar ett av HIFK:s mål i Jyväskylä där laget inledde säsongen 2020–21 med en klar seger. Bild: Lehtikuva / Tommi Anttonen

Öppningsmål av Anton Lundell, två mål av Emil Bemström, två mål av Jere Sallinen och en klar seger. Ligapremiären inför en ansiktsmaskförsedd publik i Jyväskylä kunde inte ha gått mycket bättre för HIFK.

En blivande stjärna, en inlånad stjärna och lagets kapten såg till att HIFK fick en mycket bra start på säsongen då laget körde över JYP i Jyväskylä.

Anton Lundell, Emil Bemström och Jere Sallinen visade vägen för IFK då laget spelade sin första ligamatch sedan mitten av mars.

– Det känns bra. En fin seger efter en lång paus. Vårt spel fungerade bra och vi kämpade fint, säger Jere Sallinen i C Mores intervju efter matchen.

IFK fick en drömstart på säsongen då laget satte hela fyra puckar bakom Veini Vehviläinen i JYP-målet i den första perioden i säsongpremiären i Jyväskylä.

Lundell visade vad ligapubliken kan vänta sig av honom då han styrde in säsongens första IFK-mål efter bara drygt tre minuters spel. Lundell visade hela matchen prov på moget och starkt spel.

18-åringen kommer att vara en av ligans mest intressanta spelare den här säsongen och i säsongdebuten ledde han IFK:s förstakedja med Sebastian Dyk och Joona Luoto på kanterna.

NHL-lånet Bemström presenterade sig direkt för sina nya supportrar. Columbus Blue Jackets har lånat ut Bemström till IFK fram till att NHL-säsongen kör i gång senare i höst.

Svensken Bemström visade snabbt varför han segrade i skytteligan i svenska ligan SHL säsongen 2018–19 och varför han efter det spelat i NHL och inte i Europa.

En giftig backhand gav IFK en 0–2-ledning och i slutet av första perioden punkterade han matchen med ett mäktigt handledsskott som betydde 1–4.

– Han är en fantastisk spelare med en otrolig förmåga att göra mål. Det är ingen tillfällighet att han spelar i NHL, säger Sallinen i C Mores intervju om sin svenska lagkamrat.

Också lagkaptenen Sallinen visade att han är lika pålitlig som alltid. Sallinen är en spelare som sällan glänser och står för de riktigt spektakulära insatserna i rinken men han gör nästan aldrig bort sig heller. Och han har en förmåga att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Mot JYP satte han både 0–3 och 2–5 med hårda och precisa skott.

Skadebekymmer

IFK saknade en dryg handfull spelare i premiärmatchen mot JYP. Då samtliga frånvarande var forwards fick backarna Tobias Winberg och Aleksi Laakso spela i anfallet.

Niklas Nordgren är ur spel 1–2 veckor, Juha Jääskä 4 veckor, Micke Åsten 5 veckor, Ville Leskinen 2–3 månader, Rasmus Heljanko 2-3 månader och Lennart Petrell borta tillsvidare. Nyförvärvet Miro Väänänen spelade inte heller i matchen i Jyväskylä.

Antti Suomela, som skrev kontrakt med HIFK men aldrig spelade med laget inför säsongen 2018–19 då han flyttade till NHL och San Jose Sharks, tränar för tillfället med IFK men det är oklart om han kommer att spela i rödtröjorna den här säsongen.

JYP–HIFK 2–5 (1–4, 1–1, 0–0)

I: 3.04 Anton Lundell (Joona Luoto) 0–1, 6.54 Emil Bemström (Johan Motin) 0–2, 7.48 Jere Sallinen 0–3 BP, 17.20 Patrik Puistola 1–3, 19.40 Bemström (Alex Broadhurst) 1–4 PP2.

II: 36.38 Anttoni Honka (Jerry Turkulainen–Miska Siikonen) 2–4, 38.08 Sallinen (Joonas Lyytinen-Mikko Kousa) 2–5.

III: Mållös.

Mv: Veini Vehviläinen J 12+7+6=25, Frans Tuohimaa 8+3+9=20.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning