Salis stora dröm – "tror på mina chanser"

Förra året var Kaisa Sali femma, fem minuter från prispallen i Ironman Hawaii. Bild: AP/Marco Garcia

Kaisa Sali har tränat bättre än någonsin förut inför legendariska Ironman Hawaii.

På lördag kväll finsk tid – strax efter soluppgången över Kailua-Kona – smäller startskottet för Ironman Hawaii. Det är det legendariska triathlonloppets fyrtioårsjubileum: för Kaisa Sali är det tredje gången som hon tar sig an lavafälten och den fruktansvärda hettan över Ali'i Drive.

Förra året var hon fem minuter från att uppnå sin stora dröm om att ställa sig på prispallen på Hawaii. Den här gången är hon starkare, bättre förberedd och mer erfaren än förut.

– Jag har blivit betydligt mera uthållig än förut. Jag har varit pigg efter att ha cyklat 180 kilometers träningspass och inte ens 30 km långa löprundor känns i benen destomera, säger hon.

Lyckade förberedelser

Förra året förbättrade Sali till 9.04,40. Segraren Daniela Ryf vann med 8.50,47, fast den schweiziska stjärnan var långt ifrån sin bästa form.

– Jag tror 8.45-8.50 ligger inom räckhåll. Det borde räcka till prispallen, säger Sali, som alltså var femma både 2016 och 2017.

Tidigare i år förbättrade Sali sitt rekord till 8.46.49 i Roth och i Ironman Zürich fyra veckor senare tog hon en relativt enkel seger. Säsongen har varit lyckad än så länge.

– Jag har absolut förberett mig bättre än någonsin förut. Jag har nästan inte alls varit sjuk och inte missat många dagar av träning, säger Sali.

Utveckling

Löpningen har varit Salis starkaste gren, men förra säsongen satsade hon stenhårt på att förbättra sin cykling. Cyklingen var inte hennes starkaste sida efter att ha gått över från olympisk distans till lång distans. Den här säsongen har honoch tränaren Siri Lindley inte haft någon särskild tyngdpunkt.

– Jag har gått framåt i alla grenar, i simning, cykling och löpning, säger hon.

Förra året simmade Sali 3,8 km på 57.33, cyklade 180 km på 4.59.50 och sprang 42 km på 3.01.33. Förra helgen simmade hon 3,8 km på 55.47 i Ironmanuppvärmningen Ho'ala Training Swim.

– Jag tror på 53 minuter med en bra simning. Rutten är förstås inte alltid identisk, fast den i princip är densamma som förut, säger Sali.

– Förhoppningsvis är skillnaden till täten mindre än förut, fast jag säkert inte hålls med Lucy Charles.

Rothtvåan Charles var tvåa på Kona i fjol och är en av de absoluta favoriterna även i år. Hon simmade 47.09 förra veckoslutet och var näst snabbast av alla – inklusive männen.

Hetta, fukt och vind

Den 180 km långa cyklingen över de ikoniska, vindpinade lavafälten är betydligt tyngre än Roth och många andra banor. Det är beskrivande för förhållandena att heltäckta skivhjul är förbjudna av säkerhetsskäl.

– Om allting går bra borde cyklingen gå på 4.45-4.50. Såklart, om det inte blåser måste man cykla fortare, säger Sali.

Den brutala hettan har knäckt många under löpningen, men Sali vet redan vad som väntar henne. Förra året steg hon från åttonde plats till femte plats under det avslutande maratonloppet.

– Jag tror 2.50 är möjligt, men åtminstone vill jag springa för första gången under 3h, Det förutsätter förstås att allting fungerar med energi och vätska.

Ryf favorit – igen

Daniela Ryf har kunnat förbereda sig utan problem i år och är överlägsen favorit. 2016 satte hon banrekordet 8.46.46 och hon är ute efter sin fjärde raka seger på Kona. Men hon har flera utmanare, som Lucy Charles, Mirinda Carfrae och Sarah Crowley. Crowley var trea i fjol och den trefaldiga Hawaiivinnaren Mirinda Carfrae återvänder efter att ha fått barn.

– Det blir säkert den tuffaste tävlingen någonsin. Det finns så många utmanare, Crowley, Carfrae, Charles, Heather Jackson, Anna Haug, Helle Frederiksen, Sarah True var bra i Frankfurt... säger Sali

– Jag tror på mina chanser. Men jag måste vara nöjd om jag får till en bra prestation och ett nytt personbästa, oavsett hur snabba de andra är.

Fyra veckor på Hawaii

Innan Sali anlände till Hawaii med sin man Markus Sali tillbringade de fem veckor på en bekant ort i Boulder, Colorado. Vädret blev dock så svalt där att de beslöt sig för att åka till Hawaii redan fyra veckor före tävlingen.

– Det var en bra lösning. Jag har haft mera tid att vänja mig vid värmen och vindarna och känner mig säkrare efter att ha kört några bra träningspass här, säger Sali.

– Förra året tappade jag lite tid till de andra kvinnorna i utförsåkningen från Hawi. Förhoppningsvis kan jag vara lite mera avslappnad i år.

I söndags gjorde Sali sitt sista kombinerade träningspass före tävlingen – inomhus. Tanken var att göra träningen mera kontrollerad och samtidigt svettas lite extra.

Bättre fartfördelning

Erfarenheten hjälper på många sätt. Det gäller att ha is i magen under en tävling som tar åtta nio timmar.

– Under båda de tidigare åren har jag gått ut för hårt både i cyklingen och i löpningen, men jag har förhoppningsvis lärt mig respektera sträckan och förhållandena lite mera, säger Sali.

– En Ironman är alltid en ironman och det krävs att allting faller på plats.

Ironman Hawaii 13.10 kl. 20 finsk tid. Tävlingen går att följa live via www.ironman.com.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning