Salin superb i måstematchen – Finland tänkte slarva bort segern efter katastrofavslutning

Finland fick en smakstart framför fansen i den nya hemmaborgen i Esbo.Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Sasu Salin var en gigant i anfallet mot ett stort och starkt Bosnien-Hercegovina. Finland inledde övertygande, men avslutade uselt. – Slutet på matchen var hemskt, säger Salin.

Finland har precis vunnit över Bosnien-Hercegovina och Sasu Salin har gjort personligt poängrekord i landslaget. Ändå skakar Malagaspelaren på huvudet i intervjuzonen.

Orsaken är enkel: Finland lekte med elden i den sista perioden mot gruppjumbon. De blåvita ledde med 21 poäng när perioden började, men med en minut kvar av matchen låg gästerna bara tre poäng bakom.

– Vi spelade fantastisk basket i 30 minuter och de sista tio stod vi på bara och såg på. Då barkar det snabbt åt skogen, säger Salin.

Men det redde ut sig till slut: Finland höll undan och vann med 85–81. Hela Metroarenan i Esbo drog en kollektiv suck av lättnad – höstens första och lättaste hinder i jakten på en VM-plats klarades av med darr på ribban.

– Vi fick väl en känsla av välbehag då vi ledde så mycket. Vi borde ha gjort det snyggare – men vi vann i varje fall, säger Salin.

Fick smakstart

Inför matchen var premisserna enkla: Finland var piskat att vinna för att ha realistiska chanser att ta en VM-plats. Uppdraget försvårades av att Lauri Markkanen valt att prioritera NBA-uppladdningen framför landslaget. Nervositeten i den nästan fullsatta hemmahallen var påtaglig.

I matchinledningen gick allting rätt. Suveräna spelfördelaren Petteri Koponen var i sitt esse, Sasu Salin nätade på löpande band och i försvaret slets det utan några som helst kompromisser. Finland växlade upp tidigt och ökade ledningen från 15–14 till 31–14 i ett svep. Det hördes inte ett knyst från den tidigare rätt högljudda bortaklacken.

Salins betydelse för laget går inte att poängtera nog, han har varit Finlands bästa spelare i kvalet. Malagaspelaren var – igen – totalt suverän och satte in viktiga fullträffar ur knepiga lägen. Kvällens saldo blev hela 27 poäng.

– Det var kul att spela då skotten träffade rätt, säger Salin.

Unga Mikael Jantunen ska också ha en eloge. 18-åringen spelar väldigt moget för sin ålder och är en samvetsgrann slitvarg i försvaret. HBA-Märsky-spelaren satte kronan på verket genom att göra fyra poäng i slutet av den tredje perioden.

– Det var härligt att spela i dag, det var den mest fysiskt tuffa matchen jag varit med om, säger Jantunen som fick mest speltid av alla.

Det unga löftet har slagit igenom på allvar i år och siktar högt. Efter studentskrivningarna väntar följande utmaning: collegebasket i USA. Jantunen ska besöka några skolor och har redan bestämt sig för att åka till andra sidan Atlanten.

– Det känns som ett naturligt följande steg, säger han.

Nurkic tufft behandlad

På tal om fysik: Inför matchen var det stora frågetecknet hur Finland skulle handskas med den högklassiga NBA-liraren Jusuf Nurkic, som stod över de tidigare matcherna i VM-kvalet.

Det var svårt att missa Nurkic på planen. Man står redan ut en del om man lirar med nummer 0 på ryggen – och ännu mer om man är 213 centimeter lång och väger 130 kilo.

Men Nurkic blev inte ett så stort hot som befarat – inledningsvis. Finland lyckades perfekt i det defensiva jobbet mot bjässen. Bosniern fick inget utrymme framför korgen och var tydligt frustrerad över den tuffa behandlingen. Det var först i slutet av matchen som Nurkic kom till sin rätta.

Finland fortsätter kvalet borta mot världslaget Frankrike, som oväntat förlorade mot Bulgarien med 68–74 på torsdagskvällen. De blåvita fick draghjälp i VM-jakten av Tjeckien, som vann över Finlands stora konkurrent Ryssland med 80–78. Finland är just nu trea i grupp K, och har hand om den sista VM-platsen.

Matchfakta

Finland–Bosnien-Hercegovina 85–81 (43–34)

Sasu Salin 27 poäng, Petteri Koponen 14 poäng, Alex Murphy 13 poäng

Publik: 6 305

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00