Sali siktar högt på Hawaii: "Sjukt roligt att vara här"

Kaisa Sali planerar att gå ut hårdare på simningen i dag. Bild: Jukka Saarikorpi

Tryckande hetta, helvetiska vindbyar och glödande lavafält – där trivs Kaisa Sali som bäst.– Kul, men brutalt, säger hon inför legendariska Ironman Hawaii.

Kaisa Sali hör till förhandsfavoriterna när världsmästerskapet i Ironman avgörs på Kailua-Konas glödande lavafält. För ett år sedan var hon sensationellt femma i sin Hawaiidebut – och nu är hon i bättre form än någonsin förut.

– Det är så sjukt roligt att vara här igen, säger Sali.

– Men det är brutalt. Det har inte blivit lättare sen senast. Hettan och vindarna – det går inte att gömma sig någonstans.

Fyra i VM

Förberedelserna har gått utmärkt. Hon anlände till Kailua-Kona direkt från Boulder i Colorado, där hon tillbringat de senaste månaderna på hög höjd tillsammans med sin man Markus Sali.

– Det sista, hårda träningspasset i Boulder bestod av 170 kilometer cykling i bergig terräng tillsammans med Tim O'Donnell (ITU-världsmästare och trea på Hawaii 2015) delvis i Ironmanfart och lite hårdare. Jag hängde bra med och efteråt löpte vi 15 kilometer i tävlingsfart. Det gav verkligen självförtroende, säger Sali.

Tror på prispallen

Hon har kunnat koncentrera sig på Hawaii efter att ha säkrat sin startplats redan i april, då hon var tvåa i Ironman South Africa. Då förlorade hon med bara fem minuter åt Daniela Ryf, schweiziskan som dominerat Ironman under de senaste åren.

– Om jag får till en lyckad prestation och förhållandena är ungefär likadana som förra året tror jag det går att förbättra med 15 minuter. Det borde räcka till en podiumplacering, säger Sali.

Sali, 36, har alltid varit en stark löpare. Under det senaste året har hon tillsammans med nya tränaren Siri Lindley satsat extra mycket på att förbättra sin cykling – cykelgurun Ivan O'Gorman har hjälpt henne att helt och hållet stöpa om sin körposition för att bli snabbare och mera aerodynamisk. Men:

– Det är många som kommer hit med enorma förväntningar på sig själva. Det är minst tio kvinnor och tio män som inte nöjer sig med mindre än att stå på prispallen, säger Sali.

Ödmjuk

Hon vet att det inte lönar sig att vara för stor på sig – Sali hade stora förväntningar inför internationella triathlonförbundet ITU:s långdistans-VM i Kanada i augusti, men hon blev bara fyra. Helt klart en besvikelse, efter både VM-silver och VM-brons – fast nivån var högre än förut.

– Jag försökte kanske lite för mycket – jag tänkte mer på resultatet än på min egen prestation och fick en dålig start med en svag simning, säger Sali.

– På Kona går det inte att tänka på annat än sitt eget race. Går man ut för att tävla mot dom andra brister man så lätt, senast halvvägs in i maratonloppet.

Starta hårdare

Det brukar ta flera år att lära sig att vinna på Hawaii – och Sali har redan lärt sig en hel del av fjolårets erfarenheter. Lektion nummer ett: hon måste vara mer skärpt redan från start. Förra året låg Sali först 22:a efter simningen.

Följande misstag begick Sali då hon försökte kompensera tidsförlusten med att gå ut för hårt på cykeln. Samma sak då hon bytte om till löpningen: de första kilometerna gick alldeles för hårt.

– Jag måste starta hårdare i simningen, men börja lite långsammare både i cyklingen och löpningen, säger Sali.

– Fartfördelningen måste vara jämnare.

"Himla kul"

3,8 kilometer simning, 180 kilometer cykling, 42 kilometer löpning – alla som kommer till start i dag är vältränade till tusen. Det finns många som kan vinna. I slutändan är det små saker som avgör – inte minst skallen.

– Den mentala biten spelar säkert en större roll än i någon annan Ironman. Fast man skulle vinna kommer det att kännas hemskt och man måste verkligen kämpa på gränsen av sin prestationsförmåga. Förhållandena är så grymma, säger Sali.

– Jag har gått igenom tävlingssituationen i mitt huvud, men framför allt har jag inhämtat tuffheten som krävs under de hårda träningssessionerna. Det gäller att kämpa till slut – ännu under de sista kilometerna kan det ske stora förändringar i placeringarna.

Låter det brutalt? Vidrigt? Fel.

– Triathlon är himla kul. Det gäller bara att ta med sig den positiva fiilisen så går tävlingen bra.

Ironman Hawaii startar på lördag morgon lokal tid, för proffsens del klockan 19.30 finsk tid. Det går att följa en livestream på www.ironman.com.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning