Sålde starkt amfetamin mot stulna arbetsmaskiner

En man i 40-årsåldern misstänks för flera grova narkotikabrott i Helsingfors. Arkivbild. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

En man i 40-årsåldern misstänks för flera grova narkotikabrott i Helsingfors.

Helsingforspolisen har avslutat sin förundersökning i ett fall där en man från Helsingfors misstänks för flera grova narkotikabrott, skjutvapensbrott och för yrkesmässigt häleri.

Polisen konfiskerade ett parti amfetamin på 3,5 kilogram. Ungefär ett kilo av amfetamin hade en halt på 96 procent. Resten av partiet hade en varierande styrka mellan 40 och 50 procent. Polisen misstänker att den huvudsakliga gärningsmannen i fallet hade sammanlagt cirka 5 kilogram amfetamin i sitt innehav.

"Det handlar om exceptionellt starkt amfetamin som den huvudmisstänkta spridit i en stor omfattning", säger undersökningsledaren", kriminalkommissarie Jari Pynnönen i ett pressmeddelande.

Den huvudmisstänkta greps i september 2020 och hade enligt undersökningen inlett narkotikahandeln i februari samma år.

Polisen hittade stora mängder stulen egendom i tre olika lagerutrymmen i Helsingfors. Den misstänkta hade sålt amfetaminet mot stulen egendom och hade specifikt skaffat lagerutrymmen för att förvara prylarna.

Allt som allt är 16 personer misstänkta i fallet. 8 av dem sitter fortfarande häktade. Personerna misstänks bland annat för förmedling av narkotika.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning