Salazars träning bröt ner tonårsstjärnan Mary Cain – "Jag misshandlades fysiskt och psykiskt"

Mary Cain löper igen efter att ha återhämtat sig från den psykiska och fysiska misshandeln hon utsattes för i Nike Oregon Project. Men drömmarna om att bli bäst i världen har hon begravt. Bild: Charlie Neibergall / TT / AP

Mary Cain skulle bli den nästa stora löparstjärnan. I stället bröt Alberto Salazar och hans Nike Oregon Project ner henne och fick henne att må så dåligt att hon skar sig själv och hade självmordstankar.

– Jag var den snabbaste tjejen i USA.

Så inleder den före detta tonårssensationen Mary Cain sin videoinsändare på New York Times hemsida.

Som 17-åring slog hon igenom med dunder och brak då hon blev den yngsta att löpa VM-final på 1 500 meter 2013. Senare samma år anslöt hon till det i dag nedlagda Nike Oregon Project under ökända och i dag avstängda tränaren Alberto Salazar.

Salazar – i dag en bespottad fuskare – var då Mo Farahs tränare och sade att Cain var "den största talang han sett". Det fick henne att hoppa av sin utbildning och satsa helhjärtat på vad hon trodde skulle bli en framgångsrik idrottarkarriär i världens bästa träningsgrupp.

Men i stället för framgångar och rekord blev det en mardröm som höll på att kosta den i dag 23-åriga före detta toppidrottaren livet.

Innan Cain anslöt sig till Salazars Nike-team hade hon slagit alla tänkbara juniorrekord på löpbanan och hon var på gränsen att ta sig in i senioreliten. Att få bli en del av Nike Oregon Project var "en dröm som slog in". Men drömmen förvandlades snabbt till en mardröm och resultaten på löpbanan blev inte alls som Cain hade tänkt sig.

Tre år efter att hon lämnade Nike Oregon Project riktar hon skarp kritik mot Salazar, de övriga tränarna och hela systemet i Oregon.

– Jag gick med i Nikes team för att bli bäst i världen. I stället blev jag misshandlad både fysiskt och psykiskt av ett system designat av Salazar och stöttat av Nike, säger Cain.

Hon säger att det bara fanns manliga tränare i projektet och att hon varken fick mentalträning eller hjälp med kosten. Tränarna hade ett budskap till Cain då hon anslöt till projektet:

– De var alla överens att jag behövde bli smalare. Och smalare. Och smalare.

Den ständiga vikthetsen fick Mary Cain att börja må dåligt. Och då det inte fanns någon att tala med om känslorna och problemen började hon må ännu sämre. Då hon försökte vända sig till någon av de andra tränarna för att berätta om hur hon upplevde sin situation hänvisades hon alltid till Salazar som enligt de andra tränarna visste bäst.

– Han försökte hela tiden få mig att gå ner i vikt, säger Cain.

Hon berättar i videon att Salazar vägde henne inför sina träningskamrater och att hon kände sig förnedrad då tränaren pekade ut henne framför de andra då hon, enligt honom, inte gått ner tillräckligt mycket i vikt. Cain berättar också att hon bara började fokusera på hur mycket vikt hon måste tappa och att resultaten på löpbanan blev allt sämre.

De fina resultaten var som bortblåsta och Cain satte inte nya rekord i den takt som hon enligt målsättningen skulle. Hon tränade för hårt i förhållande till vad hon åt och kände sig hela tiden pressad att både träna mer och äta mindre. Det ledde till att hon hennes fysiska mående blev sämre i samma takt som psyket bröts ner.

Hennes kropp slutade producera tillräckligt med östrogen, mensen uteblev och hennes benstomme blev svagare vilket bland annat resulterade i fem benbrott.

– Jag kände mig rädd, ensam och instängd och började skära mig själv. Jag började också ha tankar på självmord, berättar Cain.

Då hon efter en tävling 2015 berättade för sin tränare om att hon mår dåligt och skär sig själv var svaret att hon skulle gå och lägga sig.

– Det blev vändpunkten för mig, säger Cain.

– Då insåg jag hur sjukt allt var.

Det var också då Cain vågade berätta för sina föräldrar om träningskulturen i Nike Oregon Project och hur dåligt hon mådde av att vara en del av det. Föräldrarna köpte en flygbiljett till Mary Cain som lämnade Oregon och reste hem.

Mary Cain har i dag gett upp drömmen om att bli världens bästa löpare och hon säger i videon på New York Times sida att hon berättar sin historia för att hjälpa att unga kvinnor inte ska utsättas för liknande övergrepp som hon själv tvingades utstå under demontränaren Salazars ledning.

Nike lade ner Oregon Project för en månad sedan och Alberto Salazar stängdes av i fyra år av internationella antidopningsbyrån Wada under friidrotts-VM i september där två av hans adepter, Sifan Hassan och Donavan Brazier, löpte hem tre guld lekande lätt. Salazar fungerade också som tränare för bland annat Storbritanniens Sir Mo Farah, en av världens mest framgångsrika distanslöpare någonsin.

Ingen av Salazars adepter har blivit anklagad för dopning, trots att tränaren är avstängd för bland annat innehav av förbjudna preparat. Wada kommer att ta en närmare titt på dem som tränat under Salazars ledning för att utreda om Salazars verksamhet ledde till att idrottarna själva fuskade

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning