Sakris Kupila ny ordförande för Seta: Regeringen fientlig till mänskliga rättigheter

Sakris Kupila är Setas nya ordförande. Bild: Foto: Seta

Setas ordförande för 2019-2020 vill slutföra reformen av translagen.

Sakris Kupila har valts till Setas nya ordförande de kommande två åren, skriver organisationen i ett pressmeddelande. Seta är en organisation som arbetar för sexuella minoriteter och personer med olika könsidentitet.

– Jag vill att Setas röst ska höras i vårens val och stärka samarbetet med människorättsaktörer och våra medlemsorganisationer. Och definitivt slutföra reformen av translagen, säger Kupila i pressmeddelandet.

Kupila har varit aktiv i Amnestys kampanj kring att förnya translagen och har också jobbat med Befolkningsförbundet och Setas ungdomsverksamhet.

Organisationens representantmöte tog också ställning mot regeringens politik.

– Oviljan att förnya translagen, behandlingen av asylsökande och en bakåtsträvande jämlikhetspolitik beskriver regeringens fientliga inställning till mänskliga rättigheter, skriver Seta i ett pressmeddelande.

Enligt Seta är regnbågspersoners tillit till myndigheterna låg och därför rapporteras inte heller diskriminering och hatbrott.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning