Jordgubbarna har mognat en vecka tidigare än förra säsongen

Bild: Mostphotos

Eko-jordgubbarna har mognat en vecka tidigare i år – tack vare det varma försommarvädret och regnskurar på sina håll. Efterfrågan på ekologiska jordgubbar fortsätter att öka stadigt i Finland. Förra året producerades hundratusentals fler eko-jordgubbar än året innan.

Skördesäsongen av ekologiska jordgubbar har redan börjat i södra Finland. En av anledningarna är det varma vädret, mindre nattfrost och regnet som kommit.

Föreningen Pro Luomo har listat 70 platser dit man kan gå för att säkra sina ekologiska jordgubbar. Anläggningarna finns över hela Finland, från Pargas i söder till Sotkamo i norr.

Intresset för att köpa ekologiska jordgubbar direkt från gårdarna ökade förra sommaren i och med coronapandemin. Därför förbereder sig jordbrukarna på en hög efterfrågan i sommar och uppmanar konsumenterna att kolla utbudet innan de far till gårdarna – för att undvika onödiga resor. Många av gårdarna erbjuder även andra ekologiska bär som blåbär, hallon och vinbär.

Enligt Aura Lamminparta, vd på Pro Luomo, är det ansträngande att odla ekologiska jordgubbar. Hon menar till exempel att det inte finns några genvägar för att övervinna skadeinsekter på jordgubbskördarna, vilket kräver mer tålamod och erfarenhet.

"När biologiska medel används i kontrollen finns inga rester av bekämpningsmedel kvar i jordgubben", säger Juha Tarvainen från den ekologiska gården Mansikka-aho i Kuopio i ett pressmeddelande.

Om värmeböljan fortsätter på det här sättet väntas skördesäsong av ekologiska jordgubbar på många andra ställen i Finland efter midsommarhelgen.

Ekologiska jordgubbar odlas utan bekämpningsmedel och gödningsmedel.

Sjukdomar och skadeinsekter kontrolleras med biologiska metoder.

Till exempel genom att använda bin för att förebygga grå mögel.

I jordgubbsodlingen hålls gräset kort för att förhindra att skadeinsekter sprids mellan skördarna.

Källa: Pro Luomo

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning