Saknar SFP en strategisk vision – och vilja?

Jag, som många andra som bor i Nyland, är förbluffad över att Anders Adlercreutz inte valdes eller ens föreslogs som minister inom SFP.

Vart vill SFP gå och finns det en vision för partiet? Jag, som många andra som bor i Nyland, är förbluffad över att Anders Adlercreutz inte valdes eller ens föreslogs som minister inom SFP. Som orsak till detta har nämnts Thomas Blomqvists senioritet i riksdagen. Detta kan knappast ha varit ordförande Anna-Maja Henrikssons valkriterium, eftersom hennes första förslag hade varit Marcus Rantala, som mig veterligen inte har någon riksdagserfarenhet.

Just nu är det svårt för en "vanlig" väljare att förstå vad som är på gång. För mig ter det sig som om ett internt maktspel kört över strategiskt tänkande och partiets långsiktiga intressen. Ett val av minister är enormt viktigt och något som bör begrundas väl. Med detta, enligt mig, förhastade beslut finns det en stor risk att SFP förlorar röster i Nyland. Sådant har ett litet parti inte råd med. Själv hoppas jag att Svenskfinland skulle våga föra en öppen och aktiv diskussion om SFP:s riktning och utveckling samt om hur partiet leds.

Andreas Forsberg ledarskapskonsult, Helsingfors